HR Excellence in Science

Termojaderná fúze – nejspolehlivější obnovitelný zdroj energie

Termojaderná fúze – nejspolehlivější obnovitelný zdroj energie
Místo: Kongresová hala Biologického centra AV ČR
Datum: 31.10.2016 10:00 - 12:00
Typ: Přednáška
Určeno pro: široká veřejnost

Přednáška v rámci Týdne vědy a techniky AV ČR

Kdy a kde: 31. října 2016 v 10 hodin, kongresová hala Biologického centra AV ČR, v. v. i., Branišovská 31, České Budějovice

Přednáška nebude o větrné či solární energii sousedů, která několikrát mohla způsobit kolaps české přenosové soustavy. Přednáška nebude o tom, jak se nedaleká Jaderná elektrárna Temelín učí snižovat svůj výkon, aby předešla black-outu zapříčiněnému přebytkem nezodpovědné větrné a solární energie našich sousedů. Přednáška naopak bude o spolehlivé, bezpečné, ovladatelné a surovinově zabezpečené energii termojaderné slučovací reakce. Přísně tajnou tematiku padesátých let doprovodí světový unikát – stavebnice tokamaku a krátký film o geniovi termojaderné fúze – seržantu Rudé armády Olegu Alexandroviči Lavrentěvovi.

Přednášející: Ing. Milan Řípa, CSc. promoval na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Disertaci obhájil v Ústavu fyziky plazmatu ČSAV. V ÚFP ČSAV se zabýval optickou diagnostikou na pulzních plazmatických zařízeních a nyní pracuje v Útvaru vědecko-technických informací a popularizace ÚFP AV ČR, v. v. i. Je členem Public Information Network – skupiny, která při Euro Fusion popularizuje řízenou fúzi v Evropě. Přednáší na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT Praha a Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Je nositelem státního vyznamenání Za statečnost. Třikrát získal ocenění České fyzikální společnosti „za dlouholetou popularizaci řízené termojaderné fúze“. Je finalistou čestné medaile Votěcha Náprstka 2015. Absolvoval více než dvacet triatlonů IRONMAN (3,8 km plavání, 180 km na kole a 42 km běhu) po celém světě. Milan Řípa je ženatý a má dva dospělé syny.


Registrační formulář na akci:
Termojaderná fúze – nejspolehlivější obnovitelný zdroj energie

 

Zpět

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×