HR Excellence in Science

Kdo řídí Vaše geny – seznamte se s epigenetikou

Kdo řídí Vaše geny – seznamte se s epigenetikou
Místo: Kostel Sv. Rodiny, ul. Karla IV. č. 22, České Budějovice
Datum: 07.11.2017 16:00 - 16:30
Typ: Přednáška
Určeno pro: širokou veřejnost

Přeednáška z cyklu Akademické půlhodinky

O tom, že geny určují vývoj a existenci každého organismu na Zemi, už slyšel asi každý. Méně se už ale ví, že ačkoliv má každá buňka v těle k dispozici kompletní sadu genů, využívá jich v daném okamžiku jen malou část. Jak ale buňka ví, kdy a které geny aktivovat a které naopak ponechat „vypnuté“? A proč je přesně načasovaná aktivita genů tak důležitá? Na tyto a podobné otázky se snaží odpovědět nové, bouřlivě se rozvíjející odvětví genetiky - epigenetika.

 

Přednášející:

Lenka Bittová, rodačka z Českých Budějovic, vystudovala biochemii na Karlově univerzitě v Praze. Dalších dvacet let pak strávila v USA, kde se i nadále věnovala studiu a výzkumu ve svém oboru. Po skončení doktorátu na University of Illinois in Chicago dostala možnost pracovat na několika prestižních amerických univerzitách, kde získala bohaté zkušenosti nejen v biochemii proteinů, ale i molekulární a buněčné biologii. Před návratem do Čech působila v laboratoři Dr. Thomase Muira na Princetonu, kde svým výzkumem přispěla k objasňování zásadních otázek epigenetiky metodami chemické biologie.

V současné době pracuje na Entomologickém ústavu BC AV ČR, kde s polu s Dr. Markem Jindrou zkoumá hormonální regulaci metamorfózy u hmyzu.

 

Program 9. cyklu Akademické půlhodinky 2017


 

Zpět

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×