HR Excellence in Science

Velcí kopytníci a příroda - výstava fotografií

Velcí kopytníci a příroda - výstava fotografií
Místo: Galerie V Síti, vstupní hala Biologického centra AV ČR, Branišovská 1160/31, České Budějovice
Datum: 30.04.2018 - 06.06.2018 10:00
Typ: Výstavy

Biologické centrum AV ČR zve na výstavu fotografií "Velcí kopytníci a příroda", která bude k vidění do 6. 6. 2018 ve výstavních prostorách vstupní haly Biologického centra AV ČR.

Velcí býložravci svou činností mění přírodu a vytvářejí tak prostředí pro pestrou faunu a flóru. Právě to si klade za cíl ukázat výstava obrazů z pastevních rezervací v bývalém vojenském prostoru Milovice u Prahy, první lokality v ČR udržované metodou tzv. přirozené pastvy velkých kopytníků.

Převážná část evropské biodiverzity je vázána na bezlesí a řídké lesy, prostředí, která často vznikala působením velkých zvířat a ohně, okamžik historie Země též činností člověka a domácích zvířat. Ve většině Evropy dnes chybí velká zvířata i živly a jedním z nejpalčivějších problémů ochrany přírody se stalo zarůstání krajiny. Běžná péče o přírodu je založena především na technických zásazích (kosení, kácení, pastva dobytka), stojí nás enormní prostředky, pokles biodiverzity však nezastavila ani v chráněných územích. Přírodě blízkou a levnou alternativou je právě přirozená pastva velkých býložravců. Evropskou přírodu posledních 2,5 milionu let spoluvytvářela trvalá přítomnost dvou skupin velkých spásačů, kteří v ní dnes citelně chybí - koňovitých a velkých turů. Proto v milovických pastevních rezervacích kombinujeme divoké koně z Exmooru se zubrem evropským, či s tzv. zpětně šlechtěným „praturem“. Dosavadní výsledky jsou velmi povzbudivé, zarůstání krajiny se daří zastavit, vrací se vzácné druhy. Zásadní se ukazuje být kombinace koní a turů - ekologicky se totiž vhodně doplňují, neb spásají co nejí ten druhý.

 

Výstavu připravil Miloslav Jirků, Ph.D., vědecký pracovník Parazitologického ústavu BC AVČR a (spolu)zakladatel přirozené pastvy v České republice. Jedná se o výběr fotografií od autorů: Vojtěch Lukáš, David Dirga, Michal Köpping, Věra Kuttelvašerová Stuchelová a Robert Marc Lehmann. 

V prostorách Biologického centra bude výstava k vidění do 6. 6. 2018.

 

Výstava byla finančně podpořena z programu Strategie AV21 - Rozmanitost života a zdraví ekosystémů v roce 2017.


 

Zpět

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×