HR Excellence in Science
Datum: 27.01.2016

Nové popularizační brožury

V rámci programu Rozmanitost života a zdraví ekosystémů byly připraveny další tři popularizační brožury, které vyjdou v nakladatelství Academia v březnu 2016.

Nepůvodní druhy ryb v ČR – nebezpečí pro naše vody?
Autoři: Ing. Pavel Jurajda, PhD., Doc. RNDr. Zdeněk Adámek, CSc. (ÚBO)
Byla sepsána brožura „Nepůvodní druhy ryb v ČR – nebezpečí pro naše vody?“ hodnotící nepůvodní druhy ryb ve vodách ČR z hlediska jejich významu, ale i jejich potencionálního nebezpečí pro naše vody. Brožura obsahuje mnoho fotografií umožňující veřejnosti poznat i méně známe nepůvodní druhy ryb. V textu jsou zahrnuty aktuální výsledky právě dokončovaného projektu výzkumu nových druhů ryb (hlaváčů) v Evropě a ČR a vyhodnocen jejich potenciální vliv na původní druhy ryb.
 

Nepůvodní hlaváč černoústý je již několik let běžným úlovkem rybářů na dolní Dyji a Moravě.

 

Hormonální látky kolem nás – hrozba 21. století
Autoři: Prof. RNDr. Tomáš Cajthaml, Ph.D., RNDr. Zdena Hrsinová Křesinová, Ph.D. (MBÚ)
V průběhu roku 2015 byla sepsána informační populární brožura na téma „Hormonální látky kolem nás – hrozba 21. století“. Brožura se zabývá problematikou ovlivňování životního prostředí (ŽP) látkami, které produkuje lidská populace, které nejsou považovány za klasické kontaminanty životního prostředí, jako jsou např. některé pesticidy apod., avšak u kterých se ukazuje nový typ negativního působení na ekosystémy. Publikace se tedy zabývá další skupinou potenciálních kontaminantů ŽP, z nichž některé jsou prozatím velmi málo regulovány a které narušují hormonální systémy zvířat a lidí. Tyto tzv. endokrinní disruptory mohou do budoucna představovat vážnou hrozbu pro budoucí zdraví a rovněž rozmnožovací schopnosti organismů.

 

Rtuť v životním prostředí
Autoři: Doc. RNDr. Tomáš Navrátil, Ph.D., RNDr. Jan Rohovec, Ph.D. (GLÚ)
Prostřednictvím brožury s názvem „Rtuť v životním prostředí - Biogeochemický cyklus, výskyt a zdravotní rizika“ chceme přiblížit veřejnosti populární formou problematiku cyklování rtuti v životním prostředí.

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×