HR Excellence in Science
Datum: 27.01.2016

Zpřístupnění a rozvoj sbírek půdních organismů

Cílem aktivity bylo vytvořit platformu pro bezpečné uchovávání a aktivní využívání živého materiálu půdních mikrobiálních kultur pro vědecké účely a zpřístupnit sbírky široké odborné veřejnosti.

Řešitel: RNDr. Jiří Jirout, Ph.D., Biologické centrum AV ČR, v. v. i.

Během aktivity jsme vytvořili podmínky pro postupný převod mikrooganismů z pracovních sbírek do dlouhodobě bezpečné formy uchovávání – kryoprezervace za velmi nízkých teplot (-150°C). Pro tyto účely byl pořízen kryogenní hlubokomrazicí box s pracovní teplotou -150°C, doplněný o pomůcky pro šetrné zamrazování. Zároveň jsme optimalizovali postupy příprav k zamrazování mikroorganismů, včetně testování krátkodobého vlivu kryoprotektantů, nosičů a živných médií na životaschopnost oživených kmenů mikroorganismů.

Do kryogenního mrazicího boxu jsme postupně převedli stávající izoláty mikroorganismů (v režimu bezpečnosti 1 a 2) z pracovních sbírek. Převáděné izoláty byly revidovány a byla upřesněna jejich identifikace na základě sekvenací, buněčných markerů či morfologie.

Pro sbírky řas, sinic a bakterií jsme vytvořili strukturu katalogů, které postupně plníme revidovanými sbírkovými kmeny. Zároveň jsme doplnili katalogy sbírek mikromycet a aktinomycet. Do katalogů jsou a budou doplňovány nově zjištěné využitelné vlastnosti uchovávaných kmenů. Katalogy obsahují kmeny mikroorganismů dostupné pro výzkumnou, případně i komerční činnost.

Sbírky jsme sjednotili pod ochrannou známkou BCCO (Biology Centre Collection of Organisms www.bcco.cz), registrovanou v rámci celé Evropské unie.

Vytvořili jsme webové stránky sbírek řas a sinic a bakterií na nově zaregistrovaných webových doménách www.soilalgae.cz a www.soilbacteria.cz. Webové stránky jsou plněny údaji z katalogu a probíhá jejich optimalizace. V rámci aktivity byl proveden servis již vytvořených webů sbírek aktinomycet a mikromycet.

Katalogizací a revizí kmenů mikroorganismů byly sbírky zkvalitněny a vytvořením jednotného stylu webových katalogů bylo umožněno jejich profesionální zpřístupnění odborné veřejnosti.
 

Sbírky uložené v mrazícím boxu v -150°C

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×