HR Excellence in Science
Datum: 18.12.2015

Publikace Živá půda

V rámci programu Rozmanitost života a zdraví ekosystémů (ROZE) vyšla na začátku prosince 2015 nová informační brožura pro širokou veřejnost „Živá půda“ autorů Miloslava Šimka, Dany Elhottové a Václava Pižla z Biologického centrua AV ČR, v. v. i.

Publikace nabízí čtenářům základní informace o půdě, představuje její vlastnosti, funkce a živé organismy, které tvoří její nedílnou součást. Půda hraje zásadní roli ve fungování biosféry i lidské společnosti. Zdravá půda je nezbytná pro zajištění existence lidské společnosti na Zemi. Navzdory tomu je povědomí o tom, co se v půdě děje, velmi nízké. Část brožury je rovněž věnována aktuálním výsledkům výzkumu v Biologickém centru, zejména těm, které souvisejí s přenosem poznatků do aplikační sféry a praxe.

Většina velkých civilizací v posledních tisíciletích vznikla a rozvíjela se v říčních údolích a podobných oblastech s úrodnými půdami a příznivými klimatickými podmínkami. Úrodnost půd vyčerpávaných sklizní plodin byla pravidelně obnovována náplavami na živiny bohatého materiálu přinášeného řekou, a tak tyto půdy dlouhodobě zabezpečovaly dostatek potravy. Stejně jako dříve je i dnes lidstvo jako celek naprosto závislé na půdě, na její schopnosti vytvářet a zabezpečovat příhodné podmínky pro růst rostlin, které jsou základem naší výživy. Mimoto je dnes zcela zřejmé, že půda má i mnoho mimoprodukčních (ekologických, ekosystémových) funkcí, které jsou nezastupitelné a někdy i pro danou oblast významnější než možnost pěstování rostlin.

Publikace vzniká při příležitosti Mezinárodního roku půdy 2015 a upozorňuje na význam půdy a nutnost její ochrany. Brožuru vydalo nakladatelství Academia v edici Strategie AV21.

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×