HR Excellence in Science
Datum: 02.10.2015

Popularizační aktivity v rámci Mezinárodního roku půdy, informace o přenosu výsledků půdního výzkumu do praxe

V rámci Mezinárodního roku půdy 2015 připravili vědci z Biologického centra Akademie věd ČR v letošním roce několik popularizačních akcí upozorňujících širokou veřejnost na význam půdy pro lidstvo, na nutnost její ochrany a v neposlední řadě i na výsledky půdního výzkumu a jeho přenosu do praxe.

Řešitel: Mgr. Jiří Petrásek, Biologické centrum AV ČR, v. v. i.

Ve výstavních prostorách ZOO Hluboká nad Vltavou se uskutečnila od 1. července do 23. září 2015 výstava Svět pod našima nohama. Návštěvníkům umožnila nahlédnout do tajů skrytého světa, po němž denně chodíme a jenž nás celá tisíciletí živí, mohli si také prohlédnout exotické mnohonožky, živé půdní mikroorganismy a podívat se například i na to, jak vypadá laboratoř půdních biologů či půdní organismy pod mikroskopem. Na velkoformátových panelech se pak zájemci mohli dozvědět, proč potřebujeme zdravou půdu a čím ji ohrožujeme, co všechno půda dokáže, kde se skrývají původci nemocí, odkud pocházejí antibiotika a mnoho dalších zajímavostí. Výstavu navštívilo během doby jejího trvání více než 120 tisíc návštěvníků.
 
Celodenní symbolickou oslavu Mezinárodního roku půdy 2015 s názvem Vesmír v půdě připravili vědci z Biologického centra AV ČR na čtvrtek 24. září 2015 na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Na 15 připravených stanovištích se návštěvníci mohli podívat, jak vypadá zdravá půda, co všechno v ní žije, a dozvěděli se mnoho dalších zajímavostí o tomto neobnovitelném zdroji, tak zásadním pro lidskou společnost. Pozornost budily zejména exotické mnohonožky, afričtí švábi, žížaly ve správně založeném kompostu, ale také chvostoskoci a další půdní živočichové pod mikroskopem, mikroskopické houby, řasy a sinice, půdní vzorky a také ukázky přístrojů z biologické laboratoře.
 
Stovky dětí z českobudějovických mateřinek a základních škol obdivovalo zejména dva metry vysokou krtinu, kterou na náměstí přímo před radnicí vytvořila známá postavička v nadživotní velikosti – Krteček. Odpoledne se krtina začala rozebírat a lidé dostali do igelitových tašek kvalitní zeminu zadarmo a jako dárek také semena a cibulky květin. Středoškoláci se pak během dopoledne zúčastnili bloku přednášek o životě v půdě a o možnostech její ochrany. Odpolední blok přednášek, který se konal v sále zastupitelstva v českobudějovické radnici, byl určen pro širokou veřejnost. Celkem akci navštívilo přibližně pět tisíc lidí.
 
Mezi popularizační aktivity v rámci Mezinárodního roku půdy patří také články a rozhovory v médiích, např.:
 
 

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×