HR Excellence in Science
Datum: 08.06.2016

Českobudějovičtí biologové založili v akademickém areálu včelnici

Vlastní včely začali chovat pracovníci Biologického centra Akademie věd ČR ve svém českobudějovickém areálu na Branišovské ulici. Včely budou sloužit jednak vědeckým účelům, ale stejně důležitým důvodem pro jejich pořízení je komplexní přístup k životnímu prostředí v areálu a osvěta veřejnosti.

Českobudějovičtí biologové pracují na několika výzkumných projektech, které mají vést k zlepšení zdravotního stavu včel. „Testujeme kvalitní potravní doplněk pro včely a studujeme možnosti zvýšení jejich imunity, a to i vůči jedné z nejzávažnějších chorob - moru včelího plodu. Také připravujeme pokusné biopásy se směsí kvetoucích rostlin, jako je pohanka, svazenka a hořčice, které včelám zajistí kvalitní potravu přes celé léto,“ uvádí mikrobiolog Václav Krištůfek, jeden z iniciátorů založení včelnice. Včely využijí i parazitologové, kteří se zaměřují na účinky včelího jedu proti škodlivým bakteriím, a budou je zkoumat také posluchači univerzity a gymnazisté v rámci svých studentských prací.

Včelnice se čtyřmi včelstvy je umístěna v zadní části akademického a univerzitního areálu v nově založené dendrologické zahradě. Ta nabízí sbírku 90 druhů stromů a keřů ze tří kontinentů na rozloze více než jednoho hektaru půdy, která byla dříve zarostlá a ležela ladem. Zahrada bude celoročně přístupná veřejnosti a její slavnostní otevření s doprovodným programem se uskuteční v sobotu 25. června.

Včely jsou dalším příspěvkem k ekologické péči o areál Biologického centra, v němž pracovníci BC usilují o co největší biologickou rozmanitost. Trávníky jsou sečeny mozaikově, některé z nich spásá stádo ovcí, v areálu jsou tři jezírka, v nichž se daří více než šedesáti druhům vodních a mokřadních rostlin a už po prvním roce se v nich objevilo sedm druhů obojživelníků.

Včelnice byla podpořena z programu Rozmanitost života a zdraví ekosystémů Strategie AV 21.

 

O včely se starají vědci z Biologického centra. Na snímcích jsou genetička Radmila Čapková Frydrychová a půdní mikrobiolog Václav Krištůfek.

 

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×