HR Excellence in Science
Datum: 20.10.2017

Včelařem na zkoušku dne 16. 10. 2017 s pomocí projektu Strategie AV 21, ROZE, aktivita Zdraví včel

Základní organizace Českého svazu včelařů v Českých Budějovicích (ZO) získala v letošním roce od Statutárního města Č. Budějovice podporu na unikátní projekt nazvaný "Včelařem na zkoušku". Inspiraci pro tento projekt nalezla ZO  při letní akci "Včela a krajina" pořádanou bavorskými včelaři v Perlesreutu v rámci společného  přes hraničního projektu podpořeného ze zdrojů Euregionu (Cíl EÚS/DF/SU/02/29) a Strategie AV 21. Stát zde financuje kurz pro zájemce o včelaření bez vlastních včelstev.

Na českém venkově mají lidé možnost získat zkušenosti se včelami takříkajíc po sousedsku, pokud se vypraví pro radu ke zkušenému chovateli. Ve městech je však situace složitější. ZO proto přišla s nabídkou celoročního kurzu, kde si adepti včelařství především osahají práci se včelami a získají také nezbytné teoretické znalosti, přičemž si nebudou muset pořizovat vlastní včelstva, ani shánět pozemek pro umístění úlů. K dispozici budou mít spolkovou včelnici nebo spolupracující včelnice. Jednou z nich je také Experimentální a výuková včelnice v Dendrologické zahradě areálu BC AV ČR, v. v. i. založená před dvěma roky v rámci projektu ROZE, aktivita Zdraví včel. Frekventanti kurzu, kterých zde bude osm (období 2017 - 2018), se budou ve dvojici celoročně starat, pod vedením lektora, o jedno konkrétní včelstvo. Vyzkouší si tak, co včelaření obnáší a pak se už kvalifikovaně rozhodnou, jestli a jak chtějí pokračovat samostatně. Členství v Českém svazu včelařů není podmínkou.

První setkání zájemců o včelaření se uskutečnilo na včelnici BC AV ČR 16. října 2017. Po předchozím teoretickém vzdělání o nemocech včel došlo na praktickou ukázku povinného léčebného ošetření včel proti varroáze fumigací přípravku Varridol. Druhý den se provedla kontrola účinnosti přípravku odečtem uhynulých roztočů na podložce úlu.

Naplňují se tak cíle aktivity Zdraví včel, které směřují  k propojování výzkumného týmu a včelařské obce při monitoringu zdravotního stavu včelstev  a vzdělávání včelařů.

 

 

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×