HR Excellence in Science
Datum: 01.03.2017

Lživé kampaně straší lidi pomocí hororů o parazitech

Parazitologové z Biologického centra AV ČR už mají dost lživých kampaní na internetu, které pomocí nekalých obchodních praktik nabízejí „účinné léky a metody“ na odstranění parazitů z těla.

Ilustrační snímek tasemnice diphyllobothrium latum.

Internetoví obchodníci, tvůrci těchto kampaní, straší lidi naprosto smyšlenými informacemi, které až hraničí s vyvoláváním paniky a šířením poplašných zpráv, např. že 87% české populace je promořeno parazity, 850 tisíc lidí v ČR každoročně umírá kvůli parazitům, 95% potravinových produktů v ČR obsahuje nebezpečné parazity, tasemnice způsobují rakovinu, a další lži. Kampaně se odkazují na neexistující vědecké studie, neexistující odborné instituce a neexistující odborníky s cílem působit věrohodně a přesvědčit lidi ke koupi nabízených produktů.  

Pracovníci Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR chtějí varovat veřejnost, aby nepodléhala těmto lživým kampaním a nenechala se těmito sděleními vystrašit. Paraziti (protista, helminti) jsou u člověka ve střední Evropě poměrně vzácní, často ani nejsou u zdravého člověka příčinou žádných obtíží a jejich diagnostika prováděná odbornými diagnostickými laboratořemi je velmi přesná. Pokud odborné pracoviště parazita u pacienta nenalezne, parazit se u něj s nejvyšší pravděpodobností skutečně nevyskytuje. V případě zdravotních potíží doporučujeme navštívit lékaře. Důrazně varujeme před neodborným a neschváleným nasazováním léčiv proti parazitům, včetně tzv. mistrovských minerálních roztoků (MMS), konzumací antiparazitik bez doporučení odborného lékaře apod., neboť tyto látky mohou způsobovat závažné zdravotní potíže.

Pravda o parazitech a jejich vymítačích, časopis Vesmír, 24. 9. 2015, http://vesmir.cz/2015/09/24/pravda-parazitech/

V posledních dnech se množí dotazy lidí na prostředky proti parazitům jako jsou DETOXIC, HERBAL TEA ANTI PARASITE a WURM-EX. Zde naleznete odkazy na materiály, které se touto tematikou zabývají: http://www.parazitologie.cz/dotazy.html

Tématu se věnují česká média:

Český rozhlas Pozor na nepoctivé prodejce léků na internetu. Nabízejí pochybné výrobky proti parazitům

 

Česká televize Paraziti zabijí 850 tisíc Čechů ročně, tvrdí reklamy. Vědci varují před kampaní „šmejdů“

Studio ČT24 Přípravky proti parazitům: vědci varují před lživou kampaní (stopáž 16:42 - 23:57)

Reflex Pozor Paraziti! 

Blesk Šmejdi z internetu: Straší lidi parazity a „mastí“ si kapsy na falešných lécích

Stream.cz v pořadu A dost!

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×