HR Excellence in Science
Datum: 24.04.2017

Eva Zažímalová se stala kmotrou maskotů VI SoWa

Předsedkyně Akademie věd ČR prof. Eva Zažímalová se na Den Země v sobotu 22. dubna 2017 v zahradě Biologického centra v Českých Budějovicích stala kmotrou vodní víly Deštěnky a půdního skřítka Hroudy. Společně s dvacítkou nejrůznějších organizací a sto šedesáti účastníky přivítala na svět dva maskoty Výzkumné infrastruktury SoWa. Dva základní živly - půdu a vodu - oživili do dvou postaviček budějovičtí umělci Ivana a Jan Bambasovi.

Vodní víla a půdní skřítek představují dvě hlavní oblasti, jimiž se Výzkumná infrastruktura SoWa zabývá. Objevování života půdy a vody byly proto také hlavním lákadlem pro návštěvníky sobotní akce. Děti společně se svými rodiči mohli poznávat vzácné druhy vodních a mokřadních rostlin ze sbírek Botanického ústavu AV ČR a určovat nejznámější druhy sladkovodních ryb plovoucích v připraveném bazénu. Inspirováni ukázkou sítí, podběráků a dalších odlovných prostředků je i úspěšně chytali. Účastníci pikniku se také seznámili s menšími obyvateli jezer - zooplanktonem a fytoplanktonem a na suchu si vyzkoušeli řízení výzkumných plavidel Biologického centra. Svá mnohá tajemství odkryla i půda. Nabídla prohlídku živých chvostoskoků a žížal pod mikroskopem, měření kyselosti a zásaditosti půdy z různých prostředí a také ukázku kvalitního kompostu. Tvořiví jedinci si mohli namalovat květináč a odnést si v něm zasazenou bylinu dle svého výběru. Čtyřhodinové piknikování v trávě oživila vystoupení Divadla kejklíře Slávka, hudební skupiny Zkamenven a vokálního kvintetu Aúúúna.

Domovem vodní víly Deštěnky a půdního skřítka Hroudy je od soboty zahrada Biologického centra, Na Sádkách 7, České Budějovice. Návštěvníci Akademie věd ČR se s oběma postavičkami budou moci setkávat po celý rok.

Na oslavě Dne Země se prezentovali: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, pracoviště jižní Čechy, Alšova jihočeská galerie, Biologické centrum AV ČR, v. v. i., Botanický ústav AV ČR, v. v. i., Český svaz ochránců přírody, 7. ZO ČSOP - jih, Český svaz včelařů ZO ČSV České Budějovice, Fiedler AMS, Hvězdárna a planetárium České Budějovice, Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Junák - český skaut, z.s., 15. oddíl Patnáctka, Kompostárna Jarošovice, s.r.o., Regionální agrární komora Jihočeského kraje, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity, o.p.s.. 

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×