HR Excellence in Science
Datum: 07.02.2018

Jihočeský kraj a Akademie věd ČR uzavřely dohodu o spolupráci

Efektivní výzkum pro potřeby regionu přinese nová vzájemná dohoda, kterou uzavřel Jihočeský kraj s Akademií věd České republiky (AV ČR). Rámcovou smlouvu o spolupráci podepsaly ve středu 7. února hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská a předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová. Slavnostní událost podpisu této smlouvy hostilo Biologické centrum AV ČR v Českých Budějovicích, které je největším mimopražským pracovištěm AV ČR a zároveň největší jihočeskou vědeckou institucí. Prvního společného setkání nejvyšších představitelek Jihočeského kraje a Akademie věd ČR se zúčastnili také zástupci dalších dvou jihočeských akademických pracovišť – Mikrobiologického ústavu a Botanického ústavu.

Díky rámcové dohodě bude moci Jihočeský kraj a organizace na jeho území úzce spolupracovat s akademiky na výzkumu v různých odvětvích a využívat jejich expertízy k řešení konkrétních problémů. „Akademická pracoviště nabízejí nezaujatou analýzu situace a mohou přinést inspirativní nadhled pro veřejnou správu v mnoha oblastech, od nejrůznějších sociologických šetření, průzkumů ekologických rizik až po kulturní otázky,“ uvádí přínosy vzájemné dohody předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová.

 „Tento region je z přírodního hlediska unikátní s relativně nepoškozenou přírodou a množstvím kulturních památek. Abychom je mohli opravdu účelně chránit, musíme jim porozumět,“ uvedla předsedkyně s tím, že právě lidé z regionu mohou dodat opravdu konkrétní podněty a zajímavé projekty, které pak akademie finančně podpoří.

Ivana Stráská během setkání upozornila, že spolupráce mezi akademií věd a krajem existuje už mnoho let a podpis memoranda jen napomůže k další kvalitní spolupráci, která prospěje všem obyvatelům na jihu Čech. „Kromě jiného přistoupíme k realizaci dalších konkrétních opatření vedoucích k vyčištění Orlické přehrady od sinic nebo obnově populace candátů na Lipně,“ nastínila hejtmanka.

Právě loňský a předloňský monitoring ryb v lipenské přehradě, při němž hydrobiologové z Biologického centra AV ČR ve spolupráci s Jihočeským územním svazem Českého rybářského svazu hledali odpověď na otázku, jestli se vzpamatovala zdejší populace candáta, byl jednou z prvních vlaštovek začínající regionální spolupráce. Vědci analyzovali stav rybí obsádky s cílem navrhnout nejlepší způsoby obhospodařování Lipna, aby se dosáhlo udržitelného výnosu ryb, včetně trofejních úlovků, a zároveň ekologicky vyváženého stavu v nádrži.

I když v jižních Čechách sídlí akademická pracoviště, která bádají převážně v přírodních vědách, smlouva pokrývá relativně širokou paletu oblastí, od přírodních věd, techniky až po humanitní obory, a kraj či zdejší organizace mohou oslovit jakýkoli z 52 ústavů Akademie věd v České republice. Pracoviště AV ČR garantují odbornou kvalitu projektů, region zaručuje přínos konkrétních úkolů pro danou oblast. Téma projektu si určují region a akademická pracoviště společně.

Rámcová smlouva nevyvolává přímé náklady na krajský rozpočet, naopak vytváří podmínky pro využívání podpory Akademie věd, která v programu regionální spolupráce poskytuje formou dotace až 200 tisíc korun na jeden projekt. Na řešení konkrétních projektů pak přispívají obě strany ke společnému financování regionální spolupráce.

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×