HR Excellence in Science
Datum: 13.04.2018

Začíná sezona klíšťat

Aktivita klíšťat bude podle odhadů ČHMÚ v následujících víkendových dnech na stupni 7 z desetistupňové škály, což představuje velké riziko. Čím vyšší je stupeň aktivity klíšťat, tím vyšší je riziko napadení člověka nebo zvířete klíštětem, a je-li infikováno, stoupá i pravděpodobnost nakažení klíštovou encefalitidou nebo lymeskou boreliózou. Parazitologové z Biologického centra AV ČR vyvíjejí vakcínu, která by měla zabránit přenosu těchto nemocí na člověka.

Klíšťata přezimují v půdě nebo schovaná pod listy, přežijí tak snadno i tuhé mrazy. Když se oteplí, vylézají ze svých úkrytů a hladová po zimě čekají na své hostitele. Pro aktuální stupeň aktivity klíšťat se doporučuje použití vhodného oblečení a repelentu při pobytu v přírodě, ale i v parcích, stejně důležité je po návratu domů zkontrolovat celé tělo a odstranit přisátá klíšťata. Právě rychlost odstranění klíšťat je klíčová zejména u lymeské boreliózy. "Je prokázáno, že pravděpodobnost toho, že se nakazíte, je přímo závislá na délce sání klíštěte. Čím déle klíště saje, tím máte větší šanci nemoc chytit. Platí, že když klíště odstraníte během prvních 24 hodin sání, tak se lymeskou boreliózou nemůžete nakazit," uvádí parazitolog Radek Šíma z Biologického centra AV ČR. Jak ale upozorňuje, neplatí to u klíšťové encefalitidy, kterou způsobuje virus nacházející se ve slinných žlázách klíštěte a který se přenáší ihned po přisátí infikovaného klíštěte.

Parazitologové z Biologického centra AV ČR jsou zapojeni do evropského projektu, který je zaměřen na hledání vakcíny proti klíšťatům a nemocem, jež přenášejí. "Snažíme se identifikovat molekuly ve slinných žlázách klíštěte, které původce lymeské boreliózy využívá při přenosu z klíštěte do hostitele. Chceme v klíštěti tyto molekuly zablokovat a tímto mechanismem zabránit přenosu nemoci. V současné době jsme vytipovali vhodné molekuly a testujeme je na námi vyvinutém přenosovém modelu lymeské boreliózy. Doufáme, že některou z těchto molekul potvrdíme jako účinnou," vysvětluje Radek Šíma.

 

O klíšťatech a aktuálním výzkumu hovořil parazitolog Radek Šíma v ranním vysílání České televize.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×