HR Excellence in Science
Datum: 12.06.2018

Krásná a divoká - Fotografie české přírody s příběhem

Biologické centrum AV ČR zve na výstavu fotografií "Krásná a divoká" profesora Jana Kopeckého ve výstavních prostorách vstupní haly Biologického centra AV ČR.

Mám rád českou přírodu. Každou volnou chvíli věnuji procházkám kolem jihočeských rybníků, výjezdům na Hlubokou za roháči a tesaříky obrovskými, na Šumavu za tetřívky nebo do obory Nová Ves u Františkova za jeleny a daňky. Každý rok plánuji cesty za jarními květy Pálavy, orchidejemi Bílých Karpat, vlhami na česko-rakouském pomezí. No a pak už se blíží srnčí říje a po ní říje jelení a dančí. Nejvíc však miluji jaro, kdy se k nám vrací spousta stěhovavých ptáků. Začíná to husami, které táhnou v typických klínech, přilétají čejky, další bahňáci, pěvci. Každý rok je událostí návrat kolpíků na Vrbenské rybníky, vracejí se luňáci, pochopové a další dravci. Ve vzduchu je cítit nový život, příslib, naděje.

Na svých toulkách s fotoaparátem se snažím zachytit všechno krásné, zajímavé, vzrušující. Pobyt v naší krásné přírodě mi na jedné straně přináší klid vyplývající z jasně daného řádu a pořádku, koloběhu života a smrti. Současně mě však odměňuje vzrušujícími zážitky z „lovů beze zbraní“.

Každá fotografie má v sobě svůj příběh. U všech zdařilých fotografií se mi vždy vybaví kde a za jakých okolností vznikly. Často se snažím vyfotografovat ptáky nebo zvířata v nějaké akci a někdy až na výsledné fotografii objevuji detaily, které mi při fotografování unikly.

Fotografování volně žijících ptáků nebo zvířat vyžaduje hodně trpělivosti, znalost jejich života a i trochu štěstí. Fotograf je pak odměněn neopakovatelným zážitkem, na který může nad povedenou fotografií dlouho vzpomínat.

 

Jan Kopecký (*1950)

Profesor Jihočeské univerzity, člen Klubu fotografů přírody. Amatérské fotografii přírody se věnuje od mládí.

Výstavy

2007  Obrázky z toulek jihočeskou přírodou (Biologické centrum AV ČR v Českých Budějovicích)

2009  Za ptáky jihočeských rybníků (BC AV ČR)

2010  Za ptáky jihočeských rybníků (Krajský úřad Jihočeského kraje, Akademický klub 1. Lékařské fakulty UK, Faustův dům, Praha)

2014  La primavera italiana (italské jaro) - evropské orchideje z poloostrova Gargano a toskánská krajina (BC AV ČR)

 

Publikační činnost

Příroda 3-4/ 2009: V bažinách „Blyštivé laguny“ (z cesty do rezervace Esteros del Iberá, Argentina)

Naše příroda 2/2016: Setkání se zedníčkem

Ptačí svět 3/2016: Ráj papuchalků na skotském ostrůvku Isle of May

Naše příroda 3/2017: Za tetřívky na Šumavu

 

Cena

V roce 2012 získal první cenu v soutěži Zlatý jelen Slávy Štochla v kategorii ostatní živočichové za snímek „Lovčík vodní“.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×