HR Excellence in Science
Datum: 22.06.2018

Životodárné katastrofy. Příroda je na výbuších sopek závislá

Od začátku května chrlí lávu havajská sopka Kilauea, která sužuje obyvatele ostrova a devastuje jeho ekosystém. Během dvou hodin se vypařilo sladkovodní jezero Green Lake, do něhož se vlila láva. Z Havaje zmizely vlhké lesy, v nichž žily původní druhy stromů, ptáků či hmyzu. Z lidského hlediska to je tragédie. Z dlouhodobého hlediska je však příroda na tyto zásahy zvyklá.

"Fungování ekosystému je na těchto katastrofických jevech, jako jsou výbuchy sopek nebo činnost ledovců, závislé," řekl Jan Frouz, ředitel Výzkumné infrastruktury SoWa, v komentáři pro Českou televizi ve čtvrtrečnímStudiu 6.

Máloco ilustruje sílu živlu tak jako osud jezera Green Lake, do něhož se láva z havajské sopky Kilauea dostala. Čtyři sta let staré sladkovodní jezero se vypařilo během dvou hodin. Populární plavecké místo, kde nejhlubší bod dosahoval i šedesáti metrů, se proměnilo ve vyprahlou poušť.

Z Havaje zmizely vlhké lesy, v nichž žily původní druhy stromů, ptáků či hmyzu. Potrvá mnoho desítek let, než se příroda zcela obnoví, vegetace nicméně začne lávu kolonizovat už v prvním roce po erupci. „Na okrajích lávového proudu může řada druhů přežít třeba v kořenech v půdě pod tenkou vrstvou lávy,“ uvedl ředitel Výzkumné infrastruktury SoWa Jan Frouz.

Brzy se na lávou seškvařená místa vrátí i živočichové, nejprve pavouci. „Utkají si své sítě a čekají na déšť jiných organismů, které přináší vítr a kterými se živí dřív, než se tam ostatní stačí uchytit,“ popsal jejich strategii Frouz.

Komentář Jana Frouze ve Studiu 6, 21.6.2018

Příroda je na podobné devastující zásahy stavěna, dokonce bez nich nemůže prosperovat. „V globálu jsou ekosystémy závislé na takovýchto z našeho časového pohledu katastrofických jevech, jako jsou výbuchy sopek či činnost ledovců, která ohobluje půdy a nechá za sebou holé pustiny,“ řekl Frouz.

Vysvětlil, že horniny v průběhu milionů let zvětrávají a ztrácí tak živiny. „Proto je většina tropických půd chudá na živiny,“ poznamenal Frouz. „A právě půdy vulkanické, kdy jde o geologicky novou půdu, obsahují relativně hodně základních živin, fosforu, draslíku, vápníku či stopových prvků,“ srovnal.

 

Zdroj: Česká televize http://www.ceskatelevize.cz/ct24/veda/2516047-zivotodarne-katastrofy-priroda-je-zavisla-na-vybusich-sopek-ala-kilauea-prozradil-vedec

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×