HR Excellence in Science
Datum: 08.03.2016

Odborný seminář na téma „Tree-based intercropping in Eastern Canada: Towards a new paradigm in food production“

V březnu vykonal přednáškové turné na 4 institucích v České republice uznávaný Prof. Robert Bradley z Univerzity de Sherbrooke v Kanadě.

Odborný seminář na téma „Tree-based intercropping in Eastern Canada: Towards a new paradigm in food production“ se konal ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Praze-Ruzyni, v Zahradnické fakultě Lednice Mendelovy univerzity v Brně, na Zemědělské fakultě Jihočeské univerzity a na naše pozvání také na Ústavu půdní biologie Biologického centra v Českých Budějovicích. Biologické centrum má s kanadskými kolegy dlouhodobou spolupráci. Prof. Bradley informoval účastníky o nejnovějších výsledcích biologického ekologického výzkumu v Kanadě. Výzkumy hledají alternativu ke konvenčnímu zemědělství, které sice poskytuje dostatek zemědělských produktů, ale zároveň je vysoce náročný na vstupy ve formě energií, hnojiv, pesticidů, které navíc způsobují řadu ekologických problémů jako např. znečištění. Zemědělský systém směsného pěstování plodin a dřevin poskytuje také výnosy a je šetrnější k životnímu prostředí.

 

Temperate agroforestry systems are largely missing from the Canadian landscape. During 2004-2015, colleagues and I obtained 5 grants (1.72 M$) to determine the economic and environmental benefits of tree-based intercropping (TBI) systems in Canada. Research plots were established on 4 pilot study sites in the provinces of Quebec and Ontario, in order to assess the effects of tree-row spacing, annual intercrop rotation and alternative soil management regimes on intercrop yields, tree growth, environmental impacts and soil quality. These projects trained 18 graduate students and produced 16 scientific articles, 4 policy papers, 2 technical reports, 2 book chapters, 4 national workshops, 2 videos and various interviews. Notable findings include (i) a 3-fold decrease in soil N2O emissions compared to agricultural monocropping of Brassica sp.; (ii) a Land Equivalency Ratio of 2.4x in soybean–poplar TBI systems; (iii) a 12% increase in soil C storage over 20 years; (iv) a 2-fold increase in AM fungal biomass; (v) large reductions in soil NO3- leaching; (vi) reduced diffusion of atrazine in soils; (vii) higher diversity and stability of soil microbial biomass. Furthermore, TBI systems are a novel approach for increasing the supply of high-valued hardwoods, increasing biodiversity, giving value to marginal agricultural lands and increasing landscape connectivity for wildlife.

Professor Robert Bradley
Département de biologie, Université de Sherbrooke
Sherbrooke, Qébec, Canada

Email: robert.bradley@usherbrooke.ca

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×