HR Excellence in Science
Datum: 30.09.2020

Zeptejte se vědce – Je člověk stále infekční, když už delší dobu nemá symptomy, ale testy přesto vycházejí pozitivně?

Obrací se na nás veřejnost, abychom zodpovídali její dotazy. Tady je jeden z příkladů.

Dotaz:

Dobrý den, mohla bych Vás poprosit o vysvětlení, jak to ve skutečnosti je? Setkávám se s tvrzením, že člověk po 10dnech, přestože je v testu stále pozitivní, není infekční a pokud nemá jiné příznaky onemocnění, může chodit do školy, do práce .... za sebe si myslím, že pokud je detekován virus na sliznicích, je člověk infekční a něco jiného je přítomnost protilátek v krvi, které samozřejmě nějakou dobu přetrvávají a člověk infekční není. Ještě jsem se setkala s argumentem, že test nepozná, zda je virus živý či mrtvý a pak všichni pozitivní nejsou automaticky infekční (o tom pochybuji). Omlouvám se, že s dotazem obtěžuji, ale ani lékaři u nás na klinice nejsou za jedno, ráda bych věděla, jak to je správně. Děkuji za odpověď a přeji příjemný a klidný den.

Andrea Janečková

Odpověď:

"Je člověk stále infekční, když už 10 dnů nemá symptomy, ale testy přesto vycházejí pozitivně?" Tuto problematiku u nás přímo nezkoumáme, ale můžeme se opřít o publikované vědecké studie z medicínské praxe. Správná odpověď by v současnosti byla: "Vypadá to, že ne, i když zatím to nelze jednoznačně rozhodnout".

Opravdu u části lidí (menšiny) byly opakovaně detekována virová RNA, ačkoliv tito lidé již klinicky neprojevovali žádné příznaky. Zatím nebyl zaznamenán případ, že by tito lidé (tj. v testech pozitivní, ale už třeba 10 dní bez symptomů) někoho nakazili, ale to samozřejmě zatím neopravňuje k tvrzení, že nikoho nenakazí. Opakovaná detekce virové RNA u již vyléčených může být dána tím, že real-time PCR testy jsou velmi citlivé a dokáží zachytit i velmi malé množství virových molekul - to může v těle zůstávat z původně vysoké "nálože" viru  nebo třeba klidně i díky nějakému "zbytkovému" množením viru v těle, které už ale není infekční pro ostatní (popř. probíhá jinde - u některých vyléčených byla např. virová RNA detekována ve stolici ještě 5 týdnů po vymizení všech příznaků).

U testů protilátek je to ještě komplikované tím, že u některých lidí se (po infekci koronavirem) vůbec nevyvinou, a u těch, u kterých se vyvinou, nemusí chránit před další infekcí. Takže ani přítomnost protilátek v krvi nemusí být spolehlivým vodítkem "bezinfekčnosti" (viz dotaz). Podle americké CDC (Centers for Disease Control and Prevention) lze považovat člověka za bezinfekčního po 10 dnech od nástupu symptomů (pokud nyní už nemá žádné příznaky a horečka pominula před minimálně 24h bez působení léků proti horečce - viz https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/faq.html, kde lze najít aktualizované odpovědi na další řadu otázek). V ČR jsou pacienti bez příznaků po 10 dnech v karanténně považováni za negativní (viz https://www.mzcr.cz/wp-content/uploads/2020/08/Mimoradne-opatreni-izolace-a-karantena-s-ucinnosti-od-1-9-2020-do-odvolani.pdf).

Lepší den, a ať na vás ty malý potvory nejdou! :)

 

Ondřej Lenz

________________________

Foto: pixabay.com

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×