HR Excellence in Science
Datum: 04.08.2016

Studenti z Arizony dostali špičkový trénink v parazitologii

Nabyti silnými dojmy, zážitky z cizí země a praktickými zkušenostmi z vědecké práce odjíždí ve čtvrtek 4. srpna z Českých Budějovic deset vysokoškoláků z Arizonské univerzity, kteří strávili celý červen a červenec na stáži v Parazitologickém ústavu Biologického centra (BC) AV ČR.

Všichni pracovali samostatně pod vedením svého mentora na výzkumných projektech z oblasti parazitologie. Zapojili se tak například do výzkumu přenosu nemocí způsobených klíšťaty, evoluce rybích parazitů, do výzkumu nových potenciálních anti-parazitických léčiv a dalších projektů. Pro některé z nich to přitom byla úplně první zkušenost z výzkumné práce.

Studenti si pochvalují hlavně nezávislost a sebevědomí, které získali díky svému pobytu na špičkovém vědeckém pracovišti, jak potvrzuje například Megan Montoya. „Od prvního dne v laboratoři v Českých Budějovicích jsem hned dostala na starost svůj projekt. I když to bylo ze začátku drsné, donutilo mě to dělat vlastní výzkum a sama řešit problémy, než že bych jen slepě poslouchala cizí rady a plnila úkoly,“ říká Megan Montoya.

Megan Montoya

I ostatní cítí, že díky stáži v Budějovicích vyzráli a získali větší smysl pro zodpovědnost. „Díky pobytu v České republice jsem víc dospěla a rozšířila si obzory. Tím, že jsem byla v laboratoři jediná, kdo nemluví česky, naučila jsem se, jak mám efektivně komunikovat s každým v laboratoři, a výsledkem jsou pozitivní profesionální vztahy,“ poznamenala mladá mikrobioložka Daniela Gutierrez.

Také mikrobiolog Christian Sandoval si dvouměsíční pobyt pochvaluje. „Jsem rád, že jsem se tak dobře poznal se všemi z laboratoře rybí protistologie. Díky tomu jsem se mohl mnohem víc zapojit do výzkumných cílů týmu i do celkové profesionální i osobní pohody mých vrstevníků a mentorů.“

Christian Sandoval

Americké studenty doprovodila do Čech profesorka a ředitelka výzkumného programu „Prozkoumat!“ Carol Bender z Arizonské univerzity, která spolupracuje s Parazitologickým ústavem BC už několik let. „Chtěli jsme zařídit stáž pro skupinu studentů, ale aby pracoval každý z nich na jiném projektu, a zjistili jsme, že jediné místo na světě, kde to jde, je tady. Byla to mimořádná zkušenost a jsme hluboce vděční, že nás Biologické centrum hostilo. Češi jsou velice vlídní a štědří,“ pochvaluje si Carol Bender.

Kromě práce v laboratoři arizonští studenti také poznávali českou kulturu a věnovali se dalším aktivitám. V Českých Budějovicích a v Ostravě například uspořádali vědecké ukázky pro děti.  

Vědecké ukázky pro děti v Komunitním centru na sídlišti Máj v Českých Budějovicích.   

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×