HR Excellence in Science
Datum: 28.09.2021

Ochutnáme jahody a maliny bez virů?

Jaké viry jahodám a malinám škodí? Jakým způsobem je před nimi chránit, vypěstovat a uchovávat zdravou sadbu? To jsou jedny ze základních otázek, jejichž zodpovězení si dali za cíl vědci a pěstitelé z České republiky a Norska. Výsledky tříletého mezinárodního projektu, který koordinují virologové z Biologického centra Akademie věd ČR, by měly nejen přispět k rozšíření vědeckého poznání, ale také pomoci velkým pěstitelům jahodníku a maliníku, zahrádkářům a v konečném důsledku také spotřebitelům.

Jahody a maliny patří mezi nejoblíbenější druhy drobného ovoce. Nicméně, jahodník i maliník poměrně často trpí různými chorobami, které sužují nejen velkopěstitele, ale i zahrádkáře. Jen v současnosti je známo přes 30 virů napadajících tyto rostliny. „Některé z nich způsobují závažné choroby samy o sobě, jiné žádné onemocnění způsobovat nemusí, nebo je vyvolávají teprve v kombinaci s dalšími viry,“ objasňuje Jana Fránová, koordinátorka a hlavní řešitelka projektu. „Přesní původci některých chorob jahodníků a maliníků nejsou dosud známi, málo se ví také o druzích hmyzu, které viry přenáší,“ dodává s tím, že všechny tyto faktory ovlivňují úspěšnost pěstování a uchovávání zdravé sadby, a následně množství a kvalitu vyprodukovaného ovoce.

Zjišťování všech známých i dosud neznámých virů pomocí nejnovějších molekulárních metod je proto jedním z prvních úkolů  tříletého projektu podpořeného Technologickou agenturou ČR prostřednictvím Programu KAPPA, na kterém se podílejí rostlinní virologové z Ústavu molekulární biologie rostlin Biologického centra AV ČR, spolu s kolegy z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze, Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích a  norského institutu NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Research), ve spojení s praktickými uživateli výsledků a producenty sadby v ČR (firma Jan Holub, s.r.o.) a v Norsku (Sagaplant, GenEver, Graminor). 

Výzkumníci budou viry sledovat nejen ve výsadbách a šlechtitelském materiálu, ale budou se také snažit zjistit, které druhy hmyzu a dalších členovců tyto viry pomáhají šířit.  Předmětem projektu je též otázka ozdravení matečných rostlin pomocí moderních biotechnologických metod včetně tzv. kryonože a uchovávání zdravé sadby a viruprostých matečných rostlin v teplotách kapalného dusíku kryokonzervací. Řešit se bude i uchovávání virových izolátů pro další výzkum. „V současné době je projekt ve své počáteční fázi, kdy vyhodnocujeme poznatky o prvních nalezených virech a jejich přenašečích,“ upřesňuje doktorka Fránová. „Konečné výsledky výzkumu by však měly nejen pomoci rozšířit vědecké poznatky o rostlinných virech, ale měly by najít uplatnění přímo u pěstitelů a zahrádkářů a být přínosem všem milovníkům jahod a malin,“ dodává.



Projekt „Zdravé ovoce v měnících se klimatických podmínkách: vývoj nových biotechnologických postupů diagnostiky virů, studium vektorů, ozdravování a bezpečného uchovávání jahodníku a maliníku​“ byl podpořen částkou € 1,430,000 z Islandu, Lichtenštejnska a Norska z Fondů EHP a Technologické agentury České republiky (TA ČR) v rámci Programu KAPPA. Cílem projektu je zvýšit produkční potenciál drobného ovoce v měnících se klimatických podmínkách pěstováním vysoce kvalitních matečných rostlin testovaných na viry, zlepšit diagnostiku virů, provést studii hmyzích vektorů, a lépe ochránit cenné rostliny v genofondech a jejich zdravotní stav.

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×