HR Excellence in Science
Datum: 23.09.2022

Nové hory, nový hmyz - vznik nových druhů jepic na Kavkaze probíhá společně se vznikem hor

Ztráta biodiverzity a vymírání druhů jsou dnes dobře známým fenoménem. Biodiverzita však v současnosti nejen mizí, ale také vzniká. Tento proces prokázali vědci z Biologického centra a jejich kolegové z Masarykovy univerzity v Brně a Prešovské univerzity na Slovensku. Zjistili, jak evoluce nových druhů v současnosti probíhá v pohoří Kavkaz.

"Náš výzkum v kavkazských horách, jedné z přírodně nejrozmanitějších oblastí Eurasie, se zaměřuje na vztah mezi geologickými procesy, jako je vznik horských masivů, a vývojem místních organismů. Na základě genetických studií tamních druhů jepic jsme zjistili, že vznik hor a evoluce těchto druhů probíhá současně. Druhy jsou proto téměř stejně staré jako samotné hory, které obývají," říká jeden z autorů studie, entomolog Pavel Sroka.

Kavkazské hory však nevznikly najednou, různé části jsou různě staré. A jednotlivé druhy jepic vznikaly také postupně, spolu s postupující deformací způsobenou vzájemnými pohyby Arabské zemské desky a Eurasie. Tento geologický proces začal již v období miocénu (před více než pěti miliony let) a pokračuje dodnes.

Nejmladší druhy jepic byly nalezeny na jihovýchodě Velkého Kavkazu (Ázerbájdžán). Tato oblast je charakterizovaná pokračujícím vrásněním, hory zde stále rostou, a to způsobuje postupnou izolaci jednotlivých populací jepic prostřednictvím vznikajících hlubokých údolí a strmých svahů, které působí jako bariéry v šíření. Takto izolované populace se nakonec rozdělí na samostatné druhy.

Výsledky publikované v časopise Systematic Entomology tak poukazují na významnou roli vzniku hor (orogeneze) pro vznik nových druhů horských organismů. Konkrétně na Kavkaze pak prokazují nedávné a stále pokračující vznikání nových druhů (speciaci) v jeho jihovýchodní části.

 

 

Reference

Hrivniak, Ľ., Sroka, P., Godunko R.J., Manko, P., Bojková, J. (2022) Diversification in Caucasian Epeorus (Caucasiron) mayflies (Ephemeroptera: Heptageniidae) follows topographic deformation along the Greater Caucasus range. Systematic Entomology

(DOI: 10.1111/syen.12551)

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×