HR Excellence in Science
Datum: 22.12.2022

Článek vědců Entomologického ústavu byl vybrán do prosincového čísla BioOne Vista

Mezi 24 články v souhrnu nejzajímavějších vědeckých publikací prosincového čísla BioOne Vista figuruje práce autorského týmu z Entomologického ústavu Biologického centra AV ČR. Jejich studie se zabývá novými izoláty různých druhů entomopatogenních hub a jejich účinností proti roztoči (kořenohub Robinův), který je vážným škůdcem česneku, cibule a dalších plodin.

Na snímku samička roztoče Rhizoglyphus robini. Preparační mikroskop, 50× zvětšení.

BioOne VISTA vydává kolekce nedávno publikovaných článků upozorňujících na aktuální témata z biologických, ekologických a environmentálních věd. Vydání BioOne VISTA z prosince 2022 obsahuje publikace zaměřené na obor mykologie. Agregace více než 200 časopisů BioOne Complete zahrnuje tisíce článků zabývající se biologií hub a jsme rádi, že mezi 24 vybranými články je i článek Efficacy of soil isolates of entomopathogenic fungi against the bulb mite, Rhizoglyphus robini (Acari: Acaridae) publikovaný v časopisu Systematic and Applied Acarology.

Roztoč kořenohub Robinův je vážným škůdcem česneku, cibule a dalších plodin. Obvykle se vyskytuje v půdě ve spojení s nebezpečnými houbovými patogeny, jako je Fusarium spp. Regulace tohoto škůdce dosud spoléhala zejména na použití syntetických akaricidů, ale chemická ochrana naráží na problém odolnosti škůdce i omezování aplikace pesticidů do půdy z důvodu ochrany životního prostředí. Proto je potřeba vyvinout alternativní metody ochrany rostlin, např. s využitím přirozených nepřátel škůdce. Cílem výše uvedené studie bylo získat nové izoláty různých druhů entomopatogenních hub a posoudit jejich účinnost proti dospělcům kořenohuba. Jako nejlepší se ukázaly kmeny Metarhizium anisopliae izolované z půdních vzorků odebraných v České republice a kmene Metarhizium indigoticum z Izraele, které způsobovaly úmrtnost až 99 % během čtyř dnů. Tato publikace vznikla v rámci mezinárodního projektu financovaného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Ministerstvem pro vědu, technologii a vesmír státu Izrael.

 

Fotografie sporulujících entomopatogenních hub na roztoči Rhizoglyphus robini. A: Beauveria bassiana kmen BEA 02, B: Metarhizium indigoticum kmen MET 01, C: Metarhizium anisopliae kmen MET 08. Preparační mikroskop, 50× zvětšení.

 

Publikace

Jana Konopická, Andrea Bohatá, Jiří Nermuť, Eva Jozová, Zdeněk Mráček, Eric Palevsky, and Rostislav Zemek "Efficacy of soil isolates of entomopathogenic fungi against the bulb mite, Rhizoglyphus robini (Acari: Acaridae)," Systematic and Applied Acarology 26(6), 1149-1167, (30 June 2021). https://doi.org/10.11158/saa.26.6.11

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×