HR Excellence in Science

Koronavirus

Od 23. března 2020 vyšetřovalo Biologické centrum AV ČR vzorky na přítomnost koronaviru SARS-CoV-2. Vědečtí pracovníci prováděli zhruba 100 testů denně. Jednalo se o diagnostické testy pro přímý průkaz koronaviru, které umožňují informovat o nákaze ještě před propuknutím nemoci COVID-19. Zpracování klinických vzorků se provádělo v přísných podmínkách laboratoře s vysokým stupněm zabezpečení BSL-3 na Parazitologickém ústavu BC AV ČR.

V pondělí 11. května spustilo Biologické centrum Akademie věd ČR ostrý provoz v nové laboratoři, uzpůsobené pro testování vzorků na přítomnost koronaviru. Dosavadní testovací kapacita se tak zvýšila na 150 testů denně. V nově vybavené laboratoři pracovali rostlinní virologové z Ústavu molekulární biologie rostlin BC AV ČR.

Mimořádné testování bylo ukončeno 15. června 2020. V podzimní vlně zahájilo Biologické centrum provoz laboratoře pro vyšetřování vzorků na začátku listopadu 2020. 

Výzkum nového koronaviru

Virologové z BC AV ČR využili příležitosti, že se při testování vzorků setkávají s novým koronavirem SARS-CoV-2, zařadili ho do své virové sbírky a zaměřili se na detailnější výzkum viru. Ve spolupráci s Fyzikálním ústavem AV ČR se podíleli na vývoji a optimalizaci vysoce citlivého biosenzoru pro detekci koronaviru. Ten by měl přítomnost viru odhalit nejen v tělních tekutinách, ale i v jiných vzorcích, jako jsou stěry z různých povrchů nebo voda.  

Díky spolupráci s Nemocnicí České Budějovice Biologické centrum rovněž vyvíjí metodiku na testování kvality protilátek z krve vyléčených pacientů coby potenciálních dárců terapeutické krevní plazmy. Mezi dalšími výzkumnými aktivitami v této oblasti je vývoj efektivnější diagnostiky koronaviru bez nutnosti transportu vzorků do specializovaných laboratoří a bez nutnosti izolace virové RNA.

   

 

  

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×