HR Excellence in Science
Datum: 29.11.2018

Julia Lukeše zvolila Americká asociace pro rozvoj vědy mezi své Fellows

Americká asociace pro rozvoj vědy (AAAS), vydávající prestižní časopis Science, zvolila profesora Julia Lukeše z Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR jedním ze svých kandidátů (Fellows). Tímto způsobem vyjadřuje celoživotní poctu vědcům, kteří dosáhli mimořádných úspěchů v rozvoji vědy.

Letos AAAS vybrala pro toto významné ocenění 416 laureátů, z nichž většina pochází z prestižních amerických univerzit. Julia Lukeše na toto ocenění navrhli jeho američtí spolupracovníci, kteří rovněž patří mezi Fellows AAAS. Český parazitolog byl zvolený v rámci biologické sekce za dlouhodobý přínos evolučním studiím v protistologii a molekulární parazitologii se zaměřením na bičivky a výtrusovce.

Jak poznamenal ředitel Biologického centra Libor Grubhoffer, zvolení profesora Julia Lukeše za člena této prestižní americké učené společnosti je mimořádným a zaslouženým oceněním. "Kolega Julius Lukeš se vypracoval ve světově uznávaného odborníka v oblasti evoluce prvoků parazitických i volně žijících a mechanismů jejich adaptaci k parazitismu. Jeho vědecké zájmy přesahují dalece do oblasti obecných otázek biodiverzity, významu mikroorganismů v biosféře naší planety i v biologické integritě člověka. Svými názory a přístupy je kolega Julius Lukeš vždy originální enfant terrible, se kterým je radost spolupracovat. Výborně si ke všemu vede též jako šéf Parazitologického ústavu našeho Biologického centra," říká Libor Grubhoffer.

Všechny letošní laureáty oznámila AAAS v aktuálním vydání časopisu Science dne 29. listopadu 2018. Na výročním shromáždění AAAS, které se uskuteční 16. února 2019 ve Washingtonu, pak čerství laureáti obdrží oficiální certifikát a zlatomodrý růžicový odznak (zlatá barva představuje vědu, modrá barva techniku).

Profesor Lukeš je v současné době ředitelem Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR a profesorem na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity. Více než dvacet let se zabývá molekulární biologií parazitických prvoků, kteří způsobují řadu závažných onemocnění. Je autorem či spoluautorem tří set publikací v zahraničních vědeckých časopisech. Od roku 2004 je členem Učené společnosti ČR, v roce 2009 se stal prvním mimopražským laureátem ocenění Praemium Academiae, v roce 2014 byl přijat do řad Americké mikrobiologické akademie (American Academy of Microbiology) a v roce 2015 do Evropské mikrobiologické akademie (European Academy of Microbiology).

Americká asociace pro rozvoj vědy (www.aaas.org), založená v roce 1848, je největší vědecké společenství na světě. Zahrnuje téměř 250 přidružených organizací a akademií věd a vydává prestižní časopis Science (www.sciencemag.org). Tradice AAAS Fellows začala téměř před sto padesáti lety, v roce 1874. Ocenění se uděluje na celý život s očekáváním, že laureáti budou dodržovat nejvyšší standardy profesní etiky a vědecké integrity.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×