HR Excellence in Science
Datum: 05.12.2018

Biologové přivezli na českobudějovické náměstí peklo

Nadílku vědomostí okořeněnou špetkou strachu, štítivosti, údivu a překvapení rozdávali ve středu vědci z Biologického centra na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Poprvé tady představili novou mobilní laboratoř v nablýskaném airstreamovém karavanu, která bude sloužit jako moderní "showroom" k prezentaci vědy a výzkumu.

Biologové v převlecích za čerty přivezli na náměstí tematický program s názvem Biologické peklo a návštěvníky "děsili" ukázkami živých parazitů, švábů, vypreparovaných rybích orgánů a tajemství světa pod zemí - v půdě, kde mezi rozličnými půdními organismy ďábelský pracant – žížala. O tom, že věda není vždy jen práce v bílých rukavičkách se přesvědčili všichni, kdo se odvážili sáhnout do nádob s rybími šupinami, zuby, střevy nebo rybím slizem. V kotlíku před laboratorním karavanem se pekli Faraonovi hadi - chemický pokus, při němž dochází k hoření směsi cukru a sody.

Faraonovi hadi rostoucí před zraky diváků.

Kdo si nestihl tuto pekelnou atrakci prohlédnout, nemusí příliš litovat. Mobilní laboratoř Biologického centra AV ČR navštíví v průběhu pěti let veletrhy, výstavy, školy, ale třeba i letní tábory po celé České republice. „Cílem je především odstranit předsudky, nadchnout publikum a ukázat vědu z jiného pohledu,“ říká vedoucí projektu, Renata Novotná z Biologického centra AV ČR.

Výroba Mobilní laboratoře byla financována z projektu „Začlenění Biologického centra AV ČR, v. v. i., do Evropského výzkumného prostoru“ CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_028/0006247. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×