HR Excellence in Science
Datum: 11.02.2020

Nezvykle teplé dny lákají včely z úlu

Letošní zima kvůli nadprůměrně vysokým teplotám příliš nesvědčí včelám. V Biologickém centru AV ČR to sledujeme takřka v přímém přenosu v naší Experimentální a výukové včelnici. "Včely mají neklidnou zimu, již teď, na přelomu ledna a února, je ve včelstvech velké množství plodu, to nepamatuji," říká mikrobiolog Václav Krištůfek, který se o včelnici s kolegy z Biologického centra stará. Velice pozitivní zprávou je naopak to, že jsme v průběhu posledních tří chovatelských sezon nezaznamenali úhyny našich včelstev.

V současné době chováme 25 včelstev. Včely žijí jak v zateplených, tak v nezateplených úlech, a novinkou jsou experimenty prováděné ve venkovní síťové hale.

Co se týče řešení vědeckých projektů, zaměřujeme se zejména na zdravotní stav včel, délku jejich života, na včelí jed nebo doplňková krmiva pro včely. Významná je spolupráce s Ústavem aplikované informatiky Jihočeské univerzity v Č. Budějovicích, díky níž sledujeme parametry uvnitř včelstva pomocí informačních a komunikačních technologií. Na přilehlých experimentálních políčkách Zemědělské fakulty pak přilepšujeme potravní nabídku včelám pěstováním nektaro- a pylodárných rostlin. Včelnice také úzce spolupracuje se Základní organizací Českého svazu včelařů v Č. Budějovicích.

Experimentální a výuková včelnice BC.

Nezapomínáme také na výukové a osvětové aktivity. Včelnice je otevřená pro veřejnost formou komentovaných exkurzí a výukových workshopů, např. vedeme již třetí ročník kurzu pro začínající včelaře "Včelařem na zkoušku". Získaný med a produkty včel jsou používány při akcích pro veřejnost k osvětě, nebo např. v dětských zařízeních v rámci celostátní akce nazvané Medové svačinky (Dětská skupina Motýl Biologického centra,  MŠ Čejkovice aj).  Med z včelnice v zajímavém balení slouží také k reprezentaci pracoviště jako dárek významným návštěvám.

Včelnice je rovněž vybavena hracími prvky se včelařskou tematikou (pexeso, kvízomat) nebo informační tabulí postihující všechny hlavní aspekty včel a včelaření.

Experimentální a výuková včelnice Biologického centra AV ČR byla založena v roce 2016, je umístěna v dendrologické zahradě v zadní části vědeckého areálu. Od svého vzniku je finančně podporována z projektu Strategie AV 21, Rozmanitost života a zdraví ekosystémů.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×