HR Excellence in Science
Datum: 04.12.2020

Novotný, Lukeš, Janda a Bruce Krejčí mezi Živly české vědy

Hned čtyři vědci a vědkyně z Biologického centra jsou zastoupeni v nové knize rozhovorů Živly české vědy, kterou připravili redaktoři Deníku N. V 28 rozhovorech figurují přední čeští vědci a vědkyně z mnoha oborů a nechybějí známé osobnosti jako např. profesoři Jaroslav Doležel, Jiří Friml, Petr Pyšek či Dana Drábová.

Z Biologického centra se v knize představují Milan Janda, Alena Bruce Krejčí, Vojtěch Novotný a Julius Lukeš.

Milan Janda z Entomologického ústavu BC AV ČR v minulém roce podnikl se svým týmem tříměsíční expedici na neprobádaný ostrov Bougainville v Tichém oceánu, kde objevili nové druhy mravenců. V rozhovoru hovoří mimojiné i o tom, jak náročná je práce v těžko přístupném terénu tropického pralesa, ale také to, že expedici musí předcházet náležitá diplomacie.

Alena Bruce Krejčí se na Entomologickém ústavu BC AV ČR věnuje molekulární biologii a genetice, je ale zároveň i zapálená včelařka. V rozhovoru s redaktorkou Lenkou Vrtiškovou Nejezchlebovou přiznává, jak se stalo, že i jí uletěly včely.

Vojtěch Novotný je tropický entomolog a ekolog, který už 25 let žije napůl v Českých Budějovicích a na Papui Nové Guineji. V posledních letech čerpá největší evropský grant (ERC) na výzkum lesních ekosystémů na šesti místech světa, kvůli čemuž nechal postavit v papuánské džungli padesátimetrový jeřáb. V rozhovoru rozebírá mimojiné i to, proč v současnosti vymírá hmyz.

Julius Lukeš je výrazný český parazitolog, který je známý i svým odhodláním použít pro výzkumné experimenty své vlastní tělo. Je ale také čilým popularizátorem lidského mikrobiomu a právě mikrobiom je ústředním tématem rozhovoru v knize Živly české vědy. 

Některé z dvaceti osm rozhovorů s předními českými vědkyněmi a vědci v nové knižní publikaci Deníku N již vyšly v novinách, jiné jsou zbrusu nové a všechny jsou nově opatřené poznámkovým aparátem editora vědecké rubriky Deníku N Petra Koubského. Rozhovory vedli: Lenka Vrtišková NejezchlebováAdéla SkoupáPetr Koubský a Filip Titlbach.

 

kniha zivly ceske vedy eshopŽivly české vědy
Petr Koubský (ed.) 
N media a.s.
ISBN: 978-80-907652-9-0
Praha 2020, 424 stran

V e-shopu Deníku N za 319 Kč (objednat a koupit lze přímo zde)

 
 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×