HR Excellence in Science
Datum: 11.05.2021

Parazitolog Jan Perner získal Cenu Učené společnosti ČR

Učená společnost České republiky dnes, v úterý 11. května, ocenila mladého parazitologa Jana Pernera z Biologického centra Akademie věd ČR za významné výsledky v experimentálním výzkumu klíšťat a roztočů. Cenu Učené společnosti ČR v kategorii mladší vědecký pracovník do 40 let převzal Jan Perner z rukou předsedy Učené společnosti Pavla Jungwirtha na jejím XXVII. valném shromáždění v Praze.

Jan Perner je mladý vědecký pracovník Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR. Mimořádně tvůrčím způsobem se zasloužil o zavedení a využití nových experimentálních přístupů, které představují významný pokrok při výzkumu roztočů či klíšťat a jejich přizpůsobení k parazitickému způsobu života. Výzkum těchto organismů byl vždy spjat s používáním laboratorních zvířat. Jan Perner však se svými kolegy vyvinul tenké membrány a sadu „parfémů“, které dohromady imitují kůži hostitele, pod níž mohou vědci klíšťatům podávat krmnou krev. A právě díky této „umělé kůži“ není potřeba laboratorních zvířat ani ke studiu klíšťat, ani k testování nových akaricidních přípravků proti klíšťatům. Díky tomuto experimentálnímu přístupu, který je jak etický, tak ekonomický, se otevřela celá řada experimentálních možností, které nebylo možno provádět na živých zvířatech.

Jistě stojí rovněž za zmínku, že Jan Perner spolunavrhl s virologickým týmem Parazitologickém ústavu diagnostickou sadu na rychlou a přímou detekci koronavirové RNA z lidských vzorků. Tato nová metoda (LAMP) umožňuje velmi citlivě (podobně jako PCR) a velmi rychle (podobně jako antigenní testy) odhalit přítomnost viru ve vzorku. Jan Perner je také aktivní popularizátor vědy, vychovává nové generace studentů a přednáší na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×