HR Excellence in Science
Datum: 17.11.2021

Viděli jste? Lovci mikrobů na České televizi

Dokumentární film přibližující fascinující historii souboje lidstva s infekčními nemocemi. V pořadu vystupuje i Julius Lukeš z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR.

Lidé od svých počátků bojují nejen mezi sebou, ale také s mikroby, zejména viry a bakteriemi, které způsobují infekční nemoci. Ačkoli se už ve starověku lidé naučili, že v případě šířící se nákazy je třeba se distancovat od nemocných a chránit se maskami či vykuřováním prostor, teprve novověk a zejména doba moderní dokázala pomocí svých objevů miniaturní škůdce nejprve spatřit, a poté i pochopit jejich fungování natolik, aby se jim lidstvo dokázalo cíleně bránit. Po tisíciletích pasivní obrany a spoléhání se na přežití těch nejsilnějších jsme dospěli do stadia, kdy je možno chránit i ty nejslabší, a také nemocem předcházet.

Dosud lidstvo dokázalo zcela vymýtit jedinou strašlivou infekční nemoc – černé neštovice. Je pozoruhodné, že to byl právě český epidemiolog Karel Raška, který dokázal v rámci Světové zdravotnické organizace realizovat očkovací akci ve světovém měřítku. Raškovo jméno bylo díky politickým „prohřeškům“ donedávna veřejnosti neznámé. To ale není jediný příběh, v němž se Češi zapsali do učebnic epidemiologie – Československo bylo například také první zemí, která díky plošnému očkování na svém území vymýtila dětskou obrnu.

Moderní objevy v oblasti genetiky, které umožnily pochopit fungování virů, však poskytly lidstvu poměrně neuvěřitelnou zbraň, neboť nyní je možné viry modifikovat a využívat i k léčbě nemocí, s jakými si jinak nevíme rady, například některých genetických poruch a druhů rakoviny.

 

Film pojednává o vzrušujícím příběhu boji lidského rozumu, vědy a poznání, jenž dokáží využít i nepřítele tak nezničitelného a mocného, jakým jsou mikrobi, ve svůj prospěch.

Ve střihovém filmu využívajícím dobové archivy i animace účinkují současní odborníci z oborů mikrobiologie, imunologie, virologie a biochemie.

 

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×