HR Excellence in Science
Datum: 03.10.2022

Univerzita Pardubice udělila čestný doktorát Liboru Grubhofferovi

Ředitel Biologického centra AV ČR, Libor Grubhoffer, převzal čestný doktorát na Univerzitě Pardubice za mimořádné zásluhy o rozvoj vědy a výzkumu v oblasti biochemie a molekulární biologie.

Na snímku Libor Grubhoffer (vlevo) a Petr Sáha. Foto: Univerzita Pardubice

Během slavnostního akademického obřadu, který se uskutečnil v pátek 30.9., předal rektor Univerzity Pardubice, Libor Čapek, čestný doktorát také expertovi na polymery Petru Sáhovi. „Libor Grubhoffer i Petr Sáha patří mezi významné české osobnosti. S naší univerzitou dlouhodobě spolupracují a jsou také členy Vědecké rady Univerzity Pardubice. Titul doctor honoris causa jim právem náleží. Oceňuji rozhodnutí Fakulty chemicko-technologické, která obě osobnosti pro tento prestižní titul navrhla,“ uvedl rektor Libor Čapek. Na slavnostní ceremonii v aule Arnošta z Pardubic přivítala univerzita také významné hosty, mezi kterými bylo např. 25 zástupců českých univerzit, primátoři Pardubic a Hradce Králové, náměstkyně hejtmana Pardubického kraje, zástupkyně Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, členové Správní rady univerzity a její partneři.

V minulosti získalo ocenění doctor honoris causa celkem 23 osobností, mezi kterými byli např. porevoluční předseda Akademie věd Rudolf Zahradník, vědkyně Blanka Wichterlová, emeritní rektor Univerzity Karlovy Radim Palouš nebo dopravní expert Petr Moos. 

 

Prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc., Hon. D.Sc., Dr. h.c. - Doctor honoris causa Univerzity Pardubice za mimořádné zásluhy o rozvoj vědy a výzkumu v oblasti biochemie a molekulární biologie.

Prof. Grubhoffer stál u zrodu Biologické fakulty Jihočeské univerzity (JČU). V letech 1994 až 2002 byl ředitelem Parazitologického ústavu Akademie věd České republiky (AV ČR), od roku 2004 pak děkanem Biologické později Přírodovědecké fakulty JČU. V roce 2012 se stal rektorem Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Založil a vedl společnou Laboratoř molekulární ekologie vektorů a patogenů Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR a Přírodovědecké fakulty JČU. Od roku 2017 je ředitelem Biologického centra AV ČR. Aktuálně je členem Rady Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství. Jako vědec se prof. Grubhoffer aktuálně věnuje molekulárním a buněčným faktorům podílejícím se na šíření patogenů prostřednictvím klíšťat a původcům lymské boreliózy a TBE viru z pohledu interakce povrchových molekulárních struktur. Je autorem a spoluautorem více než 150 odborných publikací. Od roku 2012 je profesor Grubhoffer členem Vědecké rady Univerzity Pardubice.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×