HR Excellence in Science

Jiří Černý - Netušená nebezpečí, aneb o lovu virů v polárních oblastech

Jiří Černý - Netušená nebezpečí, aneb o lovu virů v polárních oblastech
Místo: Kostel sv. Rodiny, ul. Karla IV č. 22, České Budějovice
Datum: 11.04.2017 16:00 - 16:30
Typ: Přednáška
Určeno pro: širokou veřejnost

Přednáška z cyklu Akademické půlhodinky

Polární oblasti byly dlouho vnímané jako pusté ledové pouště chudé na život. Výsledky současného výzkumu ale ukazují, že i v těchto na pohled nehostinných končinách kvete život o neočekávané rozmanitosti a to včetně přítomnosti mnoha člověku potencionálně nebezpečných mikroorganizmů. Nebezpečí infekčních nákaz v polárních oblastech bylo dlouho podceňováno a teprve v poslední době se ukazuje důležitost studia této problematiky.

V této přednášce vás pozvu na velké dobrodružství, které začíná návštěvou dalekého severu i jihu. Ukážeme si, jak přímo v terénu probíhá sběr vzorků nutných pro studium virových nákaz, a vysvětlíme si, proč jsou jedním z nejdůležitějších nástrojů při tomto výzkumu puška a síťka na motýly. Pak se vrátíme zpátky do Českých Budějovic, abych vám mohl představit, jak získané vzorky analyzujeme v laboratořích pro práci s nebezpečnými patogeny (BSL-3). Nakonec si řekneme, jaké nebezpečí představují virové nemoci v polárních oblastech a proč bychom se měli před cestou na Svalbard nechat očkovat proti vzteklině.

 

RNDr. Jiří Černý, Ph.D. studoval mikrobiologii a molekulární biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze i na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v ČB. V současné době působí na Parazitologickém ústavu Biologického centra Akademie věd, kde se zabývá studiem ekologie, evoluce a epidemiologie virů.

 

 

 

Program 8. cyklu Akademických půlhodinek.


 

Zpět

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×