HR Excellence in Science

Letem včelím světem

Letem včelím světem
Místo: Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích
Datum: 11.10.2017 - 21.01.2018 23:59
Typ: Výstavy
Odkaz: www.muzeumcb.cz

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích a Okresní výbor Českého svazu včelařů Vás zve od 11. října 2017 do 21. ledna 2018 na výstavu ke 150. výročí organizovaného včelaření na Českobudějovicku - "Letem včelím světem". Na přípravě expozice se podílelo i Biologické centrum AV ČR.

Chodba v 1. patře hlavní budovy muzea bude patřit přehledu biologie včely. Základní informace o životě včel zpracoval pro účely výstavních posterů Výzkumný ústav včelařský Libčice nad Vltavou. Desítku panelů doplní nejdůležitější včelařské rostliny v podobě herbářových položek ze sbírek Jihočeského muzea. Vystavené budou také preparáty včel, jich díla, ale i včelí škůdci. Součástí bude pětice unikátních fotografií částí včelích těl pořízených prostřednictvím elektronového mikroskopu autora Františka Weydy z Biologického centra Akademie věd České republiky.

Expozice v hlavním výstavním sále začne přehledem dějin včelařství na našem území. Zvláštní místo bude patřit 300. výročí narození Marie Terezie, která vydala v letech 1775-6 patenty na podporu odborného školství. Svou prezentaci bude mít významný šlechtitel Rudolf Kolovrat – Krakovský (1830-1903), který se včelaření věnoval v Hrobech u Tábora.

Další exponáty jak ze sbírek Jihočeského muzea, tak dalších muzeí (Prachatické muzeum, Regionální muzeum v Českém Krumlově, Vlastivědné muzeum dr. Hostaše v Klatovech, p. o., Muzeum Šumavy v Sušici, p. o., Národní zemědělské muzeum – pracoviště Ohrada a Kačina) představí využití včelích produktů. Návštěvníci výstavy si prohlédnou mj. staré perníkářské formy a předměty z voskařské dílny. Centrum výstavy zaujmou různé historické, ale i současné včelí úly.

Protože včelařství je dynamicky se rozvíjející obor, Biologické centrum Akademie věd ČR zde představí aktuální výzkum zaměřený na zvýšení imunity včel pomocí sladkovodní řasy Chlorella realizovaný v Třeboni a v Českých Budějovicích. Firma Softech spol. s r. o. z Plzně představí elektroniku, která se ve včelařství stále více využívá. Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích – pracoviště Zlatá Koruna pro výstavu zapůjčila unikátní originály knih z 18.-19. století, věnované chovu včel. Závěrečná část výstavy představí ve zkratce dějiny a současnost včelařství na Českobudějovicku. Exponáty pocházejí především z archivu Okresní a Základní organizace Českého svazu včelařů v Českých Budějovicích.

Více informací na www.muzeumcb.cz.

Výstava je finančně podpořena z programu Strategie AV21, Rozmanitost života a zdraví ekosystémů.


 

 

Zpět

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×