HR Excellence in Science

DEN ROZMANITOSTI 2018: Století proměn

DEN ROZMANITOSTI 2018: Století proměn
Místo: zahrada Biologického centra, Na Sádkách 7, České Budějovice
Datum: 19.05.2018 12:00 - 17:00
Určeno pro: Pro hravé a zvědavé průzkumníky od 1 do 99 let

Netradiční happening v trávě, oslavu života a biologické rozmanitosti pořádají Biologické centrum Akademie věd ČR a Výzkumná infrastruktura SoWa společně s partnery.

Odvážné experimenty, vědeckou show, či kreativní dílny doplní astronomická pozorování, předpověď počasí. Společný piknik v trávě oživí zábavné hry a kvízy, projekce, živá muzika či hravé divadlo, v trávě zakotvíme výzkumné lodě a bude se i střílet z vakuového děla... 

 

KDY: sobota 19. května 2018 12:00–17:00 h

KDE: zahrada Biologického centra Na Sádkách 7, České Budějovice

Pořádá: 

PROGRAM

12:00 – 12:10 slavnostní zapálení ohně

12:10 – 12:45 sobotní oběd formou pikniku v trávě + živá muzika Jan Řepka & Jožka Mikulka

12:10 – 17:00 občerstvení

12:45 – 13:10 Úžasné divadlo fyziky I

13:00 – 16:00 stánky a prezentace zúčastněných organizací, tvůrčí dílny, herna pro malé i velké, malování na obličej…

15:20 – 15:45 Úžasné divadlo fyziky II

16:15 – 17:00 koncert kapely ONI

16:15 – 17:00 opékání špěkáčků

Deku, jídlo na piknik v trávě, pláštěnku a dobrou náladu s sebou!

VSTUP VOLNÝ

 

VĚDECKÁ SHOW

Úžasné divadlo fyziky I: Fyzika z Bauhausu 1. část (12:45 - 13:10)

Hobby markety jsou plné fyzikálních pokusů a takového fyzikáře v nich poznáte velice snadno. Zkoumá a kupuje výrobky tak, jak by to nikdo jiný nedělal. Například místo desítek metrů jednoho druh husího krku chce po prodejci od každého druhu metr a pak s ním podivně točí nad hlavou. Pod okapovou rouru zkouší přikládat vařič a z recyklovaného odpadu loví prasklé žárovky. Na co všechny tyhle věci má? Přijďte se podívat a pobavit experimenty!

 

Úžasné divadlo fyziky II: Fyzika z Bauhausu 2. část (15:20 - 15:45)

Fyzikáři jsou známí tím, že se jich prodejci velice často ptají: "A na co to máte"? Odpověď fyzikáře pak mnohdy prodejce tak udiví, že už se pro jistotu na nic neptá. Často zkoumá předměty v obchodě s podivným fialovým světlem nebo mezi lustry pobíhá se sluchátky a fotovoltaickým článkem. Běžně pak v létě shání sáňky a v zimě mrazící boxy. Pro to, aby lidem ukázal krásné pokusy, by prostě udělal kde co. Přijďte se podívat na výběr těch, které jsme objevili v Bauhausu.

 

STÁNKY ORGANIZACÍ

Tradice včelařství, Biologické centrum AV ČR

Jak vypadá včelí úl a jak ho včely udržují? Jak dlouho žije včela? Kolik kilometrů včela denně nalétá? Jakou teď na jaře mají včely práci? Jak vzniká med, včelí vosk a propolis a jak je využívat? Co musí včelaři dělat, aby jim neuletěly včely? Tajemství života včel odhalí Václav Krištůfek.

Výzkumná flotila, Biologické centrum AV ČR 

Lodě nevyužíváme jen při relaxaci a odpočinkových aktivitách. Při průzkumech velkých vodních útvarů, jakými jsou např. přehradní nádrže, je potřebujeme rovněž a to s mnoha úpravami pro vědeckou činnost. Přijďte se podívat, jak je upravena jachta pro tažení vlečných sítí a instalaci akustických sonarů, jak vypadá hlubinný agregát na pranici a mnohé další.

Život pod hladinou, Biologické centrum AV ČR, Česká limnologická společnost

Vodní a mokřadní rostliny, Botanický ústav AV ČR, Třeboň

Jak se změnilo za posledních 100 let rybářské hospodaření na českých rybnících a jaký dopad to mělo na kvalitu jejich vody, organismy v nich žijící a jejich okolí? Potopte se s námi pod hladinu a nahlédněte do světa ryb i na první pohled méně nápadných obyvatel rybníka, zjistěte více o jejich životě a vzájemném soužití. Součástí programu bude ukázka živých ryb, zooplanktonu, řas a sinic. Budete si moci vyzkoušet práci s mikroskopem a prohlédnout si vybavení, bez kterého se správný hydrobiolog při své práci neobejde.

Život půdy, Biologické centrum AV ČR, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, www.prf.jcu.cz

Pozorování chvostoskoků a žížal binolupou. Poznej, z čeho je složená půda, o jakou půdu se jedná nebo jak půda dýchá…

Šifra mistra Přírody, Biologické centrum AV ČR

Poznejte, jak je zakódována genetická informace v molekule DNA. Zkuste si zapsat vlastní jméno v genetickém kódu pomocí korálků a vyrobte si tak jedinečný náramek či náhrdelník.

Rostlinná laboratoř, Biologické centrum AV ČR

Zkuste si, jak náročné jsou některé laboratorní práce na jemnou motoriku. Připravte si vlastní mikroskopický preparát listu rostliny a zkoumejte ho pod mikroskopem. Podívejte se, jak se dají množit rostliny pomocí jednotlivých buněk v prostředí in vitro a zkuste si rostlinku na agarovém médiu přesadit do malé zkumavky.

Motýli pted sto lety a dnes, Biologické centrum AV ČR

Nakresli si berušku, Biologické centrum AV ČR

+ kvíz

Zahrajte si na terénního entomologa a mapujte výskyt českých motýlů. Jedna vyhrazená plocha představuje stav české krajiny před 100 lety, druhá představuje dnešní stav. Účastníci dostanou jednoduchý formulář a určovací klíč s obrázky a musí zmapovat, kde kteří motýli žijí. Poznáte, které druhy motýlů se před sto lety běžně vyskytovaly a dnes už jsou vyhynulé?

Po terénní práci se můžete odreagovat u binolupy s kreslícím ramenem. Dokážete věrně zachytit detaily několikrát zvětšené berušky, ploštice, nebo třeba motýla?

Dílna: Hmyzí příbytky, Biologické centrum AV ČR

Společně postavíme hmyzí hotel, který zůstane pro malé obyvatele na zahradě Biologického centra. Kdo má zahradu, může si vyrobit přenosný malý hmyzí domeček.

Dílna origami a tvoření z přírodnin, Biologické centrum AVČR SoWa, www.soilwater.eu

Skládání origami zvířátek z papíru, výroba soviček ze šišek, malování na velkoformátové plátno

Jihočeská archeologie, Česká archeologická společnost JČ, Archeologický ústav Filozofické fakulty JU

Jak vypadal život prvních zemědělců na jihu Čech? Jaké nálezy se skrývají pod zemí? Jak fungovala pravěká vrtačka? Muzejní kufřík Jihočeského muzea otevřou archeologové Ondřej Chvojka a Václav Vondrovský.

Předpověď počasí, Meteorologická stanice, Český hydrometeorologický ústav

Doyenka jihočeské meteorologie Svatava Křivancová představí meteorologické přístroje a práci hydrometeorologa.

Astronomický stánek, Pozorování Slunce, Hvězdárna a planetárium České Budějovice,

Pozorování Slunce (za jasného počasí), povídání o hvězdách a vesmíru, nabídka letáků a programů Hvězdárny.

CHKO Blanský les & CHKO Třeboňsko

 

Milk & Honey,

Milk & Honey je netuctový českobudějovický magazín zaměřující se na společenská témata a alternativněji laděnou kulturu. Časopis je zdarma distribuován po barech, kavárnách a kulturních institucích, pořádá rovněž vlastní akce. Na Dnu rozmanitosti budou k dostání aktuální i starší čísla a proběhne i veřejné čtení.

 „Pojďte si hrát“ – Interaktivní výstava hraček, Rosa o.p.s.,

Výstavou hraček šetrných k dítěti a přírodě chceme ukázat, jaké jsou mezi nimi obrovské rozdíly.  Výstava je v prvé řadě interaktivní – vše je přístupné k vyzkoušení a osahání. Děti se tedy nebudou jako jinde jen dívat na hračky přes sklo vitríny, ale mohou si s exponáty i pohrát. Hrát si mohou nejen děti, ale také dospělí. Výstava bude doplněná i nabídkou informačních letáků Rosy se zaměřením na chování a přístupy šetrné k přírodě.

Pojďte si hrát s tlaky! ÚDiF: Úžasné divadlo fyziky

Lidské tělo je denně podrobováno obrovským tlakům a ani o tom neví? Jak moc na nás tlačí atmosféra? Jek velký tlak zvládnou vytvořit naše plíce? Jak moc trénovaný musím mít fakýr nohy, aby vydržel obrovský tlak špičatých hřebíků? To vše si budete moci vyzkoušet na vlastní tělo a k tomu pro vás ještě máme roztomilé vakuové dělo.

Bublifuk pro vás na hraní, ÚDiF: Úžasné divadlo fyziky

 Máte rádi bublifuk? Milují ho vaše děti? Vedle stánku s tlaky pro vás ÚDiF připraví bazének, ve kterém budete moci dělat tak velké bubliny, že se do nich budete moci dokonce zavřít. Stánek je připraven pro vaše samostatné hrátky.

Malování na obličej, Anna Dvořáková,

V rukách Anny Dvořákové se váš obličej během pár minut promění v jakékoli zvíře či rostlinu.

 

Partneři: Akademie věd ČR, Biologické centrum AVČR, Botanický ústav AVČR, Česká archeologická společnost, Česká limnologická společnost, Český hydrometeorologický ústav, Hortus botanicus Třeboň, Hvězdárna a planetárium ČB, CHKO Blanský les, CHKO Třeboňsko, Jihočeská univerzita v ČB, Milk & Honey, Rosa o.p.s., Úžasné divadlo fyziky, Výzkumná infrastruktura SoWa, MŠMT + EU, Jihočeský kraj

Akce se koná pod záštitou předsedkyně Akademie věd ČR prof. Evy Zažímalové a hejtmanky Jihočeského kraje Mgr. Ivany Stráské.

Popularizace vědy je financována z projektů: „Začlenění Biologického centra AV ČR, v.v.i. do Evropského výzkumného prostoru“, CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_028/0006247; „Výzkum klíčových ekosystémových interakcí půdy a vody na výzkumné infrastruktuře SoWa“, CZ.02.1.01/0.0/0.0/16_013/0001782; Výzkumná infrastruktura SoWa, LM2015075.


 

Zpět

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×