HR Excellence in Science
Datum: 22.06.2017

Tisíce housenek obsypaly stromy na Třebíčsku

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jak vysvětluje Zdeněk Faltýnek Fric z Entomologického ústavu BC AV ČR v článku zpravodajského serveru iDNES, jedná se o hnízda bourovce březového, neškodného nočního motýla.

Bourovec březový se kromě břízy zabydluje také na lípě, trnce, hlohu, třešni a řadě dalších dřevin. Na jaře samičky mezi jejich větve nakladou vajíčka, housenky se pak líhnou a rostou v květnu a červnu. Spřádají hnízda, která obývají ve velkých koloniích; málokdy je opouštějí. Postupně se hnízda zvětšují a získávají podobu převislých vaků.

Housenky se živí listy stromů, ale velkou škodu na nich nenapáchají. „Objevují se jen na krátkou dobu a zmizí dříve, než začne rašit druhá várka listů,“ vysvětluje Zdeněk Faltýnek Fric, vědecký pracovník Entomologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR. „Zatímco motýla si na jaře nejspíš ani nevšimnete, housenky jsou velmi nápadné, ale není třeba se jich bát. Nejsou to žádní nebezpeční škůdci.“

Častěji než na zahradách se navíc housenky bourovce objevují v málo ošetřovaných nebo vůbec neošetřovaných stromořadích podél silnic. U nás jsou poměrně vzácné, vyskytují se jen v některých menších oblastech, jako právě na Vysočině.

Celý článek s rozsáhlou fotogalerií a videem najdete na zpravodajském serveru HOBBY iDNES.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×