HR Excellence in Science
Datum: 21.05.2018

Výzkumná flotila nadchla návštěvníky, hmyzí hotely šly na dračku a med tekl proudem

Vědecké experimenty, fyzikální show, tvůrčí dílny s ekologickou tematikou, mikroskopování živočichů, astronomická pozorování Slunce, předpověď počasí a mnoho dalších atrakcí čekalo na návštěvníky, kteří přišli v pátek 18. a sobotu 19. května na Den rozmanitosti do zahrady Biologického centra AV ČR v ulici Na Sádkách. Sobotní akci přijela zahájit předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová a místopředseda AV ČR Zdeněk Havlas.

Hned za branou mohli zájemci vystoupit na palubu výzkumné lodi Ota Oliva a dalších plavidel a člunů českobudějovických hydrobiologů, včetně největší výzkumné jachty Thor Hayerdahl. O kousek dál si v akváriích a bazénu mohli prověřit, jak dobře poznají obyvatele našich řek a rybníků a zda odliší naše původní a nepůvodní druhy. Poučných a zábavných aktivit byla připravena celá řada, od vyrábění náramku s vlastním jménem zašifrovaným podle kódu DNA, přes pokusy s rostlinnými barvivy, přesazování rostlin do zkumavky, mapování motýlů, kreslení hmyzu pod binolupou, určování vlastností půdy, očkování mikroskopických řas až po fyzikální hrátky s tlaky a pozorování Slunce.

Obrovský zájem měli návštěvníci o hmyzí domečky, které si mohli vyrobit v tvořivé dílně a posléze odnést do svých zahrad pro zabydlení samotářskými včelami nebo jiným hmyzem. Výsledky práce včel z experimentální a výukové včelnice Biologického centra pak mohli i ochutnat u stanoviště se včelami. Letos prvního stočeného medu se mezi návštěvníky v ochutnávkových kalíšcích rozdalo více než 15 kilogramů.

Úžasné divadlo fyziky (ÚDiF) se postaralo o zábavu při představeních Fyzika z Bauhausu, které inspirovalo diváky k nevšedním pokusům při používání běžných kutilských náčiní a výrobků, např. rour, trubek, hřebíků či žebříku. Fyzici také ukázali v praxi, jak se dá vyrobit vakuové dělo pomocí vysavače. 

Nechybělo ani malování na obličej, bazén pro tvoření obřích mýdlových bublin, vyrábění soviček z přírodních materiálů, papírové origami nebo interaktivní výstava hraček šetrných k dítěti a přírodě. Celé odpoledne pak orámovala živá muzika v podání písničkáře Jana Řepky & Jožky Mikulky a českobudějovické kapely ONI.   

Den rozmanitosti uvedla předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová a místopředseda Zdeněk Havlas.

Na akci Den rozmanitosti se podíleli partneři: Akademie věd ČR, Biologické centrum AVČR, Botanický ústav AVČR, Česká archeologická společnost, Česká limnologická společnost, Český hydrometeorologický ústav, Hortus botanicus Třeboň, Hvězdárna a planetárium ČB, CHKO Blanský les, CHKO Třeboňsko, Jihočeská univerzita v ČB, Milk & Honey, Rosa o.p.s., Úžasné divadlo fyziky, Výzkumná infrastruktura SoWa, MŠMT + EU, Jihočeský kraj.

Akce se konala pod záštitou předsedkyně Akademie věd ČR prof. Evy Zažímalové a hejtmanky Jihočeského kraje Mgr. Ivany Stráské.

Popularizace vědy je financována z projektů: „Začlenění Biologického centra AV ČR, v.v.i. do Evropského výzkumného prostoru“, CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_028/0006247; „Výzkum klíčových ekosystémových interakcí půdy a vody na výzkumné infrastruktuře SoWa“, CZ.02.1.01/0.0/0.0/16_013/0001782; Výzkumná infrastruktura SoWa, LM2015075.

O akci informoval v pondělním vydání 21.5.2018 Českobudějovický deník v rozsáhlé fotogalerii.

Fotogalerie

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×