HR Excellence in Science

Noc vědců 2021

Noc vědců 2021
Datum: 24.09.2021 17:00 - 22:00
Určeno pro: širokou veřejnost
Odkaz: www.nocvedcu.cz/misto/513-biologicke-centrum-av-cr

Noc vědců, akce, při níž ožívají v jeden večer stovky vědeckých budov, do kterých se běžný smrtelník většinou nedostane. Návštěvníci proplouvají laboratořemi, přednáškovými místnostmi, vybuchujícími experimenty a noří se do hlubin aktuálních vědeckých témat. Děti, dospělí, senioři, každý zapálený pro vědu je vítaný. Setkejte se s našimi vědci a oni už vás naučí vědu milovat.

Od dob covidových už se neomezujeme jen na vědecké a univerzitní budovy. Vsunuli jsme se i do on-line prostoru a obsadili nejrůznější místa venku v ulicích i v přírodě. NOC VĚDCŮ – to je ten správný ČAS na vědu!

 

Program Biologického centra Akademie věd ČR

 

Cesta Evoluce 24.9., 17 - 22 hodin

Vypravte se s námi na cestu věkem! Kdy začal život? A jak se vyvíjel po dlouhé miliardy let? 
Unikátní stezka pro všechny, kdo se chtějí ponořit do tajů evoluce. Začneme buňkou, projdeme vznikem fotosyntézy i mnohobuněčných organismů, explozí druhů, érou dinosaurů, hromadným vymíráním a dobou ledovou, abychom se dostali do moderní doby, kdy planetu ovládl člověk. Cesta začíná na náměstí Přemysla Otakara II., vede přes lesopark Stromovka a zavede vás až do vědeckého kampusu v Branišovské ulici, kde vás pohltí Noc vědců.

 

 

Unikneš virům včas? - úniková hra, 24.9., 17 - 22 hodin NUTNÁ REZERVACE

Velký vědecký komplex Biologického centra AV ČR skýtá mnohá nebezpečná zákoutí. Bude potřeba napřít všechny psychické a fyzické síly, abyste unikli biologickému nebezpečí.
Nutná rezervace. Rezervace bude spuštěna v pondělí 20. září v 16:00 hodin.

 

 

 

Jak se díváme do mikrosvěta 24.9., 17 - 22 hodin

 

Zveme Vás na prohlídku špičkové techniky do Laboratoře elektronové mikroskopie. Můžete se podívat na zcela nový transmisní elektronový mikroskop JEOL JEM-1400, jehož rozlišení nám umožňuje pozorovat nanosvět, například koronaviry v buňce.

 

 

 

 

Chrostíci - podvodní architekti, výstava fotografií, 24.9., 17 - 22 hodin

Chrostíci jsou podivuhodní tvorečkové, o nichž většina lidí neví, že existují… Zatímco larvy chrostíků jsou často mrchožrouti nebo dravci, většina dospělých potravu nepřijímá. Chrostíci jsou důležitým zdrojem potravy pro ptáky a ryby. Larvy chrostíků žijí v různých typech sladkých vod, kde si staví pozoruhodná obydlí nebo tkají podvodní lovecké sítě. Ke studiu těchto křehkých bytostí nás vedl zájem o adheziva a další přírodní produkty, kterých chrostíci produkují celou škálu. Používají je pro spojování nejrůznějších materiálů při stavbách svých podvodních architektonických výtvorů. Naše výstava nahlíží do tajemného světa chrostíků a snaží se rozšířit povědomí o životě ve vodním prostředí…

 

Hra v přírodě: Vypátrej želvušku! Lov začne 9. 10. od 09:10 hodin

Želvušky jsou jedny z nejodolnějších organismů naší planety. Během chvilky dokáží programovaně zastavit všechny své životní funkce, a pak přežijí cokoliv - teploty od -273°C po 150°C, vysoké dávky radioaktivního záření, nepotřebují jíst, pít ani dýchat a vydrží klidně i v kosmu.

Biologické centrum opět přináší pátrací venkovní hru (www.hledani.monster), v rámci níž můžete želvušku spatřit na vlastní oči. Na 100 místech v jižních Čechách jsme s týmem vědců ukryli 100 želvušek. Bude-li váš lov úspěšný, želvušku vytištěnou na 3D tiskárně si budete moct odnést domů. Jsou v místech, kde buď probíhal výzkum, a nebo jsou to lokality  přírodně, kulturně či historicky významné. Pojďte se pobavit a relaxovat do přírody! Budete potřebovat chytrý mobil s GPS a čtečkou QR kódů.

 

On-line program

Klíč k věčnému mládí? Aneb dlouhověkost není nesmrtelnost, přednáška (Youtube)

Pro vysvětlení fenoménu stárnutí existuje bezpočet vědeckých teorií, navrhujících škálu nejrůznějších vysvětlení, počínaje stárnutím jako dílem náhody a konče stárnutím jako předem připraveným programem. Organismus má jen omezené energetické zdroje, které mezi své jednotlivé biologické potřeby musí přerozdělit hospodárným způsobem. A tak krom jiného platí, že čím více potomků, tím kratší život rodičů (jako takový poplatek za rozmnožení). Nicméně to, že to může fungovat i jinak, dokumentují zástupci eusociálního hmyzu, kteří jsou díky své extravagantnosti v regulaci délky života bráni jako unikátní model pro výzkum stárnutí.

 

Vzpomínky na časy minulé - protilátky na scéně, přednáška (Youtube)

Vznik protilátek před 300 miliony let byl jedním z největších evolučních pokroků v obranyschopnosti obratlovců. Poprvé v historii si imunita pamatovala prodělané nemoci a dokázala tělo bránit proti opakovaným infekcím. Protilátky tak sehrály hlavní roli ve vývoji vztahů hostitelů s patogeny a díky očkování nás dnes chrání i proti nemocem, které jsme neprodělali. V rámci této přednášky se vydáme na cestu časem, prozkoumáme, jak protilátky vznikly, jaká je jejich funkce a jak nás dokáží chránit proti bakteriím, virům a parazitům.

 

Mikrobiom a čas, on-line kvíz

Čas v mikrosvětě plyne úplně jinak rychle, než jsme ho zvyklí vnímat. Víte třeba, co všechno bakterie stihne za jednu sekundu, jednu hodinu nebo jeden den? Zkuste se otestovat v našem on-line kvízu.

 

 

 

 

 

 

 

Tento projekt je spolufinancován Statutárním městem České Budějovice. Tento projekt je spolufinancován z projektu „Začlenění Biologického centra AV ČR, v. v. i., do Evropského výzkumného prostoru“, CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_028/0006247.

                             


 

Zpět

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×