HR Excellence in Science
Datum: 15.03.2020

Hlavně nepanikařit! Julius Lukeš ve Výzvě Vědci proti trudomyslnosti

Julius Lukeš v příspěvku Science Café - Výzva #vedciprotitrudomyslnosti, jehož hlavním cílem je popularizovat vědu v dobrých i horších časech.

„Milí přátelé,
ve většině světa včetně České republiky je COVID-19 v časné exponenciální fázi. Ta může probíhat prudkým nárůstem jako na výletních lodích, středně rychlým nárůstem jako ve Wu-chanu a velmi pozvolným nárůstem, pokud jsou přijata a dodržována všechna opatření pro zpomalení přenosu. Díky stávajícím rozhodnutím vlády je Česko na cestě k té optimistické variantě.
Co může každý z nás udě... Zobrazit víc (Facebook)
Co může každý z nás udělat? Hlavně nepanikařit a neskupovat potraviny. Udržovat pokud možno bezpečnou vzdálenost od ostatních lidí a sledovat svojí teplotu, protože ta je hlavním indikátorem COVID-19. Dodržovat hygienu a v případě podezření minimalizovat riziko nakažení dalších osob. Ve velké většině případů lze průběh onemocnění zvládnout klidem na lůžku a hydratací, ale při nástupu kašle musíte do nemocnice, protože je riziko vážného stavu.
Dalším důležitým krokem bude diagnostikování většího počtu lidí, protože dosud jsou v České republice testy používány jen u (vysoce) podezřelých případů a nemocných lidí. V tom by mohli lékařským zařízením pomoci akademické ústavy a univerzity (náš ústav už v tom podniká aktivní kroky). Na rozdíl od předchozích epidemií máme skvělou informovanost, rychlou a spolehlivou diagnostiku, spolupráci mezi zeměmi, hustou síť zdravotních zařízení a pokročilou medicínu. Bohužel i při stávající akceleraci výzkumu nebudou léky dřív než za několik měsíců, tudíž je třeba šíření COVID-19 do té doby co nejvíce potlačit. Společně to zvládneme!“

Julius Lukeš
parazitolog, ředitel Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR (Biologické centrum AVČRAkademie věd České republiky)

Science Café Czech Republic přináší v době plné špatných zpráv poselství od českých vědců v akci #vedciprotitrudomyslnosti

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×