HR Excellence in Science
Datum: 20.03.2020

Hlavně nepanikařit! Libor Grubhoffer ve Výzvě Vědci proti trudomyslnosti

Libor Grubhoffer v příspěvku Science Café-Výzva #vedciprotitrudomyslnosti, jehož hlavním cílem je popularizovat vědu v dobrých i horších časech.

„Vážení a milí přátelé,

většina z nás, kteří jsme na vlastní kůži nezažili válku ani komunistický režim první poloviny 50. let minulého století, prožíváme poprvé dny úzkosti z ohrožení lidstva novým infekčním onemocněním COVID-19. V samotném počátku se koronavirovému původci (SARS CoV-2) podařilo v daleké Číně uniknout zpod kontroly jako tomu džinu z lahve. Žádná vzdálenost v dnešním světě není dost velká, aby během krátké doby několika týdnů nepropukla pandemie nového onemocnění. Epidemie či pandemie infekčních onemocnění se řídí neúprosnými zákonitostmi, které odrážejí biologické a další vlastnosti virového původce, podmínky pro jeho cirkulaci v prostředí a samozřejmě též chování nás lidí coby hostitelů infekčního agens. To všechno zohledňuje vyhlášený stav nouze, který má svými opatřeními a nařízeními zpomalit dynamiku probíhající pandemie. Dostat ji pod kontrolu tak, aby systém veřejné zdravotní péče tuto mimořádně náročnou situaci zvládnul. Ještě nikdy jsme v moderních dějinách neměli příležitost čelit tak globálnímu nebezpečí infekční nákazy, je to pro naší moderní civilizaci velká zkouška, kterou musíme projít co nejbezpečněji. V každém případě bude pro nás lidi obrovským poučením pro další počínání na naší planetě. Máme všechny předpoklady, abychom tuto hrozbu úspěšně zvládli, máme potřebné znalosti, máme schopné kvalifikované zdravotníky, máme nadšené dobrovolníky, snad už máme i materiální prostředky a máme nezbytnou vůli, abychom se s nemocí vítězně poprali.
Snažme se chovat přesně podle doporučovaných opatření platných pro stav nouze. Úzkost, kterou prožíváme, je nepochybně podobná té, jež naposledy prožívala válečná generace našich rodičů a prarodičů – stav jakéhosi permanentního ohrožení na pozadí naší mysli. Rozdíl mezi úzkostí dnes a tehdy je ovšem podstatný, tentokrát je v našich silách, schopnostech a možnostech naším odpovědným chováním předejít dramatickým důsledkům neřízeného šíření nákazy. Nesmíme si už dovolit jakkoliv zlehčovat naši situaci, současně však nesmíme ani propadat panice, naopak si musíme zachovat dobrou mysl!
Společně to dokážeme!“

Libor Grubhoffer
virolog, ředitel Biologického centra AV ČR
(Biologické centrum AVČR)

Science Café Czech Republic přináší v době plné špatných zpráv poselství od českých vědců v akci #vedciprotitrudomyslnosti
Pracujete ve vědě a chcete se zapojit do #vedciprotitrudomyslnosti? Napište Science Café Czech Republic zprávu na program@sciencecafe.cz.

 

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×