HR Excellence in Science
Datum: 14.04.2020

Zeptejte se vědce...

Jak je to s účinností roušek proti SARS-CoV-2?

Ptáte se nás...

Dobry den,
chcel opytat, ci je zname s akou pribliznou pravdepodobnostou je mozne sa nakazit virusom SARS CoV 2 pri kontakte 2 osob v interieri s prekrytymi tvarami ruskom pri vzajomnej vzdialenosti 1 meter po dobu cca 1 hodiny ak je jedna z tychto osob nakazena.
Tiez by som sa chcel opytat na riziko nakazy za rovnakych podmienok v exterieri?

My odpovídáme...

 

Dobrý den,

 

            tuto problematiku u nás přímo nezkoumáme, ale můžeme se opřít o vědecké studie kolegů v oboru. Jednoduchá odpověď by byla, že v exteriéru je pravděpodobnost nákazy obecně daleko nižší, ale konkrétní pravděpodobnost vám zcela určitě nikdo nevyčíslí. Nejen proto, že problematika není dosud úplně ideálně prozkoumaná a různé studie dávají různé výsledky, ale závisí i na řadě konkrétních faktorů (materiál roušky, je-li nasazena dobře, intenzita infekce, konkrétní virus, fáze infekce, apod.). Rozhodně ale je dobře, že nakažená osoba má roušku – jednak to dokládají některé současné případové studie (např. [1]) a jednak to naznačují i experimenty, které pozorovaly podstatné snížení množství vdechnutých virů (nebo mikrokapének), pokud zdroj infekce měl na sobě roušku (např. [2]). A to dokonce i v případě, kdy měl roušku pouze nakažený! Platilo to ovšem jen v případě, že v daném prostoru bylo umožněno alespoň nějaké proudění vzduchu.

Obecně je ale takovýchto studií zatím málo, a většina ostatních se zaměřuje buď pouze na testování  schopnosti roušek ochránit zdravého člověka nebo srovnání stejného efektu roušky s efektem respirátoru. V obou případech “zdroj infekce” roušku nemá a v obou případech roušky nedopadají dobře – tj. zdravého člověka chrání (jeho) rouška jen minimálně, pokud je vystaven přímo proudu “virových částic” (tj. zdroj infekce nemá roušku). Ostatně právě proto se při současné situaci vyžaduje, aby roušku nosili všichni jedinci – roušky nechrání své nositele před viry, ale naopak chrání druhé lidi před případnými viry nositele roušky. Vzhledem k tomu, že patrně řada případů infekce SARS-CoV-2 probíhá bezpříznakově nebo jen s mírnými příznaky, a taky vzhledem k nemožnosti otestovat v krátké době všechny jedince, je kompromisní řešení nošení roušky všemi. Bez ohledu na to, že i toto má svoje rizika (např. infekce při neodborném sundávání roušky) a rozhodně by to nemělo vést k falešnému pocitu bezpečí – i když všichni mají roušky, stále je možnost se od nich nakazit. Víte-li, že jste byl v blízkém kontaktu s nakaženou osobou a pociťujete-li nějaké příznaky, je dobré omezit kontakt s druhými lidmi a v případě zhoršení příznaků informovat (telefonicky) svého lékaře popř. vyhrazené kontaktní pracovníky hygienických stanic.

 

S přáním lepších dnů, pokud možno bez virů, Ondřej Lenz

 

Odkazy:

[1] COVID-19 : Face Masks and Human-to-human Transmission (2020). Influenza and other respiratory viruses. https://doi.org/10.1111/irv.12740

 

[2] Quantifying exposure risk: Surgical masks and respirators (2010). American Journal of Infection Control 38 (7): 501-508. https://doi.org/10.1016/j.ajic.2010.06.002

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×