HR Excellence in Science
Datum: 22.04.2020

Pracujeme na testu protilátek proti koronaviru

Lidi vyléčení z nemoci COVID-19 mají v krvi protilátky, které by mohly pomoci v léčbě ostatních nakažených. Virologové z Biologického centra vyvíjejí metodiku, jak zjistit, které protilátky jsou nejúčinnější a kdo by tak mohl být ideálním dárcem.

Protilátky má v krvi každý, kdo si nemocí už prošel, ale jejich množství a kvalita je různá podle toho, jak onemocnění u daného člověka probíhalo. Například tělo pacienta, který prodělal těžký průběh nemoci, vytvoří více účinnějších protilátek než tělo vyléčeného člověka s mírným průběhem nemoci. Proto je nutné detailně zjistit, jaké protilátky a v jakém množství nejlépe koronavirus likvidují. A právě to budou analyzovat virologové z Biologického centra AV ČR díky spolupráci s českobudějovickou nemocnicí na protilátkách z krevní plazmy vyléčených Jihočechů.

Vývoj testů bude trvat jen několik týdnů, poté ho mohou vědci začít prakticky využívat a pomoct tak lékařům v léčbě nemocných. Testování kvality protilátek pak budou pro lékaře provádět vědci. "Testy vyžadují velmi kvalifikovanou laboratorní práci na infikovaných tkáňových kulturách, a to nelze změnit v jednoduchý prodávaný test," vysvětluje Libor Grubhoffer, ředitel Biologického centra AV ČR a virolog. Pro test pak bude stačit vzorek krevní plazby od pacienta a zhruba týden na rozbor. Z plazmy od ideálního dárce pak můžou lékaři získat léčebné dávky pro 10 až 15 lidí.

Darování krevní plazmy je běžný proces. Krevní plazma se získává od dárců tak, že se odebírá krev, z níž se odebere plazma a krvinky a krevní destičky se opět vrací dárci do těla. "Na rozdíl od léků nebo vakcín, kde schvalování a testování trvá měsíce až roky, tak v případě rekonvalescentní plazmy se bavíme o dnech až týdnech, kdy bychom to mohli mít k dispozici a mohli začít podávat pacientům," říká Aleš CHRDLE, primář infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice.

 

O testování protilátek informovala Česká televize 21. dubna.

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×