HR Excellence in Science
Datum: 11.05.2020

Spor o českou vakcínu. Vojtěchova partička peníze zmaří, nemá odborníky, říká virolog

Ministr Adam Vojtěch před týdnem představil plán vývoje české vakcíny proti koronaviru. Téměř okamžitě se stal terčem kritiky vědců z Učené společnosti. Virolog Libor Grubhoffer neskrývá rozčarovanost, že ministr jen tak nadhodil myšlenku vakcíny a hned přislíbil 10 milionů korun. "To jsou dobré peníze pro nějakou partičku lidí, kteří je nějak využijí a velmi pravděpodobně zmaří," upozorňuje.

Libor Grubhoffer, spoluautor otevřeného dopisu ministrovi, virolog, ředitel Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích a bývalý rektor Jihočeské univerzity v rozhovoru pro Aktuálně.cz

V čem je podle vás zásadní problém plánu ministra Vojtěcha?

Ten zásadní problém tkví ve výrocích, které řekl pan ministr na tiskové konferenci. Řekl něco v tom smyslu, že to bude vakcína inaktivní (vytvořená z usmrcených virů, pozn. red.) a že to není žádná věda, že to bude hotové za několik měsíců a stát několik desítek milionů korun.

To je podstata té naivity, co nás tak popudila. Nás, co mají něco společného s výzkumem vakcín. Je to i zavádějící informace pro veřejnost v tom smyslu, že si lidé mohou říci, že je to výborné, když za pár korun za několik měsíců to bude hotové, že pro nás vláda zase něco skvělého udělala, to se přece hodí.

Pan ministr tedy podle vás banalizoval vývoj vakcíny, který je mnohem složitější.

Pan ministr se svým právnickým vzděláním ani netuší, co to je za problém, přenést infekční experimenty s živým virem z laboratorního rozměru do velkých kultivačních lahví i u takto "jednoduchého" postupu přípravy vakcíny.

Plánovanou inaktivní vakcínu bych nazval čínskou, ostatně od čínských autorů pochází i čerstvě publikované sdělení v časopise Science o rychlém vývoji inaktivované kandidátní vakcíny. Je to vakcína starého střihu, která s sebou nese hlavní riziko, že není a nemůže být dostatečně čistá. Nemůže dosti dobře splňovat náročné požadavky kladené na humánní imunopreparáty v západních zemích. V současné době je vhodná spíše pro Čínu nebo Rusko.

Celý rozhovor si můžete přečíst na odkazu níže:

Spor o českou vakcínu. Vojtěchova partička peníze zmaří

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×