HR Excellence in Science
Datum: 28.07.2021

Kurz pro veřejnost: Zabijáci v zahradníkových službách

Vyzrajte na škůdce BIOLOGICKY! Biologické centrum AV ČR pořádá kurz nejen pro zahradníky.

Na kurzu:

  • seznámíte se základními principy biologické ochrany rostlin a s biopreparáty dostupnými na českém trhu,
  • naučíte se vyrobit si a používat vlastní domácí biopreparáty proti škůdcům: rostlinné extrakty, parazitické hlístice a další přirozené nepřátele škůdců,
  • odzkoušíte si vlastnoručně vyrobené preparáty na živých škůdcích,
  • získáte praktickou zkušenost, odnesete si několik hotových biopřípravků a pracovní sešit s podrobnými návody,
  • naučíte se vypořádat s těmito škůdci: mšice, smutnice, slimáci, lalokonosci, mandelinky, dále také molice, třásněnky nebo moli.

Kurz má celkovou dotaci 6 hodin (část A: 3 hodiny a další týden část B: 3 hodiny) a koná se na Biologickém centru AV ČR, Branišovská 31, České Budějovice.

Lektor: Jiří Nermuť

 

Termíny:

Registrace Biokurz 1: A středa 28.7. 16–19 + B středa 4.8. 16–19 TENTO TERMÍN JE JIŽ OBSAZEN

Registrace Biokurz 2: A pátek 30.7. 15-18 + B pátek 6.8. 15-18 TENTO TERMÍN JE JIŽ OBSAZEN

Registrace Biokurz 3: A sobota 31.7. 9-12 + B sobota 7.8. 9-12 TENTO TERMÍN JE JIŽ OBSAZEN

Registrace Biokurz 4: A sobota 31.7. 14-17 + B sobota 7.8. 14-17 TENTO TERMÍN JE JIŽ OBSAZEN

 

Kurz je ZDARMA. Počet míst je omezen.  Registrujte se včas!

Tento projekt je spolufinancován Statutárním městem České Budějovice.

 


Zabijáci v zahradníkových službách

Cílem kurzu je seznámit účastníky se základními principy biologické ochrany rostlin, s biopreparáty dostupnými na našem trhu a možnostmi jejich využití. Kurz bude probíhat formou interaktivní přednášky a vlastní laboratorní práce, která tvoří hlavní část programu. V laboratoři se účastníci naučí vyrobit si a použít v domácích podmínkách několik základních biopreparátů (např. různé extrakty z rostlin, entomopatogenní hlístice, parazitoidi mšic, slunéčka a další techniky). Součástí laboratorní práce bude zároveň demonstrace účinnosti takového preparátu na živých škůdcích. Na závěr si absolvent kurzu odnáší jednak praktickou zkušenost s přípravou jednoduchých biopreparátů v domácích podmínkách, jednak několik hotových preparátů a pracovní sešit s praktickými návody, kterými se může posléze řídit.

 

Program

Hlístovky

První den se účastníci seznámí formou interaktivní přednášky s tím, co je vlastně biologická ochrana. Povíme si, jaké jsou její principy a jaké organismy se v ochraně rostlin využívají, i to, které z nich můžeme běžně nalézt ve svém okolí. Ukážeme si, jaké biopreparáty jsou běžně dostupné v České republice a k čemu i jak se dají použít.

Ve druhé, větší, části dne si povíme něco o entomopatogenních hlísticích. Tito téměř mikroskopičtí červíci, zvaní souhrnně hlístovky, jsou skutečnými přeborníky v zabíjení svého hostitele. S tím si totiž obyčejně poradí již za 24 až 48 hodin od infekce a dále se pak vyvíjejí v jeho mrtvém těle. Jsou schopny napadat široké spektrum hostitelů, zahrnující hmyz a vzácněji i jiné bezobratlé. Vyskytují se téměř ve všech typech biotopů, včetně polí, sadů a zahrad. Jedná se však o půdní organismy, a tak jejich přítomnost bývá lidskému oku skrytá. Vysoká účinnost, spolu s možností masového množení, dělají z hlístovek vhodný prostředek pro boj s hmyzími škůdci. V současné době je na trhu řada preparátů na jejich bázi, a do budoucna se s nimi patrně budeme setkávat stále častěji. Nicméně vyrobit takový preparát zvládne po malém tréninku i laik, a právě tento trénink bude předmětem našeho hlavního snažení hned první den.

 

Rostlinné extrakty

Podobně jako lidé využívají nejrůznějších bylinek v léčbě svých neduhů, je možné mnohé z nich využít pro ochranu rostlin před škůdci a v některých případech i chorobami. Asi nejznámější rostlinný insekticid izolovaný z kopretin a zvaný pyrethrum nebo od něj odvozené syntetické pesticidy pyretroidy zná téměř každý. Nevýhodou těchto látek je jednak jejich vysoká toxicita jak pro bezobratlé, tak pro obratlovce, člověka nevyjímaje, ale i fakt, že hmyz si dokáže vůči těmto látkám vytvářet velmi rychle rezistenci. Naštěstí nás příroda obdařila spoustou dalších bylinek, které obsahují stejně účinné látky, a které můžeme snadno získat sběrem nebo pěstováním na zahrádce. Vhodným střídáním různých rostlinných extraktů v průběhu sezóny pak zabráníme škodlivým organismům v možnosti vytvořit si rezistenci na jednu účinnou látku, a tak zajistíme našim rostlinám zdraví a sílu pro bohatou sklizeň.

O tom, jaké rostliny můžeme využít k ochraně před škůdci v našich zahrádkách, jak z nich získat účinné látky a jak s nimi posléze správně a bezpečně nakládat, si povíme v průběhu druhého dne našeho kurzu. Součástí programu bude nejen povídání a ukázka živých rostlin i sušených drog, ale především vlastnoruční výroba několika přírodních pesticidů, které si účastníci odnesou domů.

 

Predátoři a parazitoidi

Třetí část našeho workshopu se zaměří na predátory a parazitoidy, kteří žijí v zahradách a blízkosti lidských sídel a můžeme je tak snadno přilákat nebo přenést do našich výsadeb. Ukážeme a naučíme se, jak takový organismus najít, poznat a případně namnožit i použít ve vlastní zahrádce.

Pojem predátor je jistě každému dobře známý. Predátorem, kterého téměř denně potkáváme v přírodě, jsou kupříkladu slunéčka, která dokáží spořádat každý den obrovské množství mšic, méně známe, že stejně dravé jsou i jejich larvy. Stejně tak se asi většina z nás někdy setkala se zlatoočkou nebo dlouhošíjkou, které často v letních a podzimních měsících sedávají na záclonách v lidských příbytcích. I tyto druhy patří mezi nejspolehlivější zabijáky mšic, molic a jiných savých škůdců. S parazitoidy se asi setkal jen málokdo, snad jen s výjimkou těch, kteří už si někdy zakoupili parazitickou vosičku mšicovníka Encarsia formosa do svého skleníku. Přesto tyto droboučké, mnohdy jen milimetrové vosičky patří mezi nejčastější a nejmenší obyvatele zahrad. Již podle krásných českých jmen, jako jsou mšicomar, mšicovník nebo vejcomar, můžeme odhadnout, s jakými problémy zahradníkům mohou pomoci. Nalézt je sice není snadné, ale zkušenému oku neuniknou a při troše snahy a píle přispějí k dobré věci na správném místě.

 

Tento projekt je spolufinancován Statutárním městem České Budějovice.

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×