HR Excellence in Science
Datum: 03.06.2019

Zahájení generální obnovy areálů BC AV ČR

Biologické centrum Akademie věd ČR (BC AV ČR) chystá generální obnovu svých areálů v Českých Budějovicích. Vědecké objekty, kde v současnosti pracuje více než 700 zaměstnanců, se stavěly před čtyřiceti lety a jejich technický stav už zdaleka nevyhovuje dnešním potřebám. Hlavní prioritou je zmodernizovat celý areál tak, aby splňoval nároky na moderní výzkum a poskytoval kvalitní a atraktivní zázemí pro vědecké pracoviště mezinárodní úrovně. První stavební práce začnou v roce 2020.

Se svými šesti výzkumnými pracovišti je Biologické centrum největším mimopražským ústavem Akademie věd ČR a zároveň patří mezi největší vědecké instituce ekologicky orientovaného výzkumu v Evropě. Areály má celkem dva. Větší areál se nachází na Branišovské ulici v těsném sousedství s kampusem Jihočeské univerzity. Zde sídlí Entomologický ústav a Parazitologický ústav, které jsou největšími pracovišti BC AV ČR, dále Ústav molekulární biologie rostlin a Technicko-hospodářská správa. Nedaleko odtud, v ulici Na Sádkách 7, se nalézá menší areál BC AV ČR, kde působí Hydrobiologický ústav, Ústav půdní biologie a Výzkumná infrastruktura SoWa. Revitalizace se bude týkat obou areálů.

Objekty na Branišovské ulici se začaly budovat na konci 70. let 20. století. Technický stav budov odpovídá jejich stáří a vykazuje dožilost konstrukcí i technologií. Rovněž prostorové a dispoziční požadavky už nesplňují dnešní nároky. Všechny budovy tak čeká kompletní rekonstrukce. „Chceme držet krok se světovou vědou a k tomu potřebujeme patřičné zázemí,“ vysvětluje ředitel BC AV ČR Libor Grubhoffer s tím, že v biologicko-ekologickém výzkumu dnes hrají důležitou roli aktuální témata. „Mezi palčivé otázky současnosti patří zachování druhové rozmanitosti v životním prostředí a její udržitelnost s globální změnou klimatu, dále problémy jako je sucho, výkyvy počasí, kvalita půdy a vody... Taková témata budou prioritou příštích desítek let,“ uvádí Libor Grubhoffer. 


Pohled na novou centrální část areálu ze severní strany od Branišovské ulice.

Přípravy generální obnovy areálů jsou v plném proudu. V březnu roku 2019 byla dokončena architektonická studie, která představuje ideální vizi, jak by mohly areály vypadat v horizontu několika desítek let. Hlavní myšlenkou bylo sjednotit jednotlivé vědecké budovy, dnes propojené dlouhými chodbami, a přeměnit je v jeden celek. „Mezi jednotlivými objekty vznikne centrální pasáž, která bude fungovat jako kryté náměstí, kde se mohou pracovníci setkávat a sdílet své myšlenky. Bude tu prostor pro jednací místnosti, neformální posezení s občerstvením, ale také pro sdílená pracoviště, která využívají zaměstnanci všech ústavů, jako je například laboratoř elektronové mikroskopie,“ popisuje Martin Krupauer, architekt z ateliéru A8000. Do stávajících strohých budov s přísně pravoúhlými tvary vnese centrální přízemní stavba organické křivky evokující přírodu. Centrální pasáž budou tvořit dvě souběžné chodby, mezi nimiž jsou umístěna zajímavá zelená atria a terasy s keři, ale i dubovou alejí.


Nová centrální pasáž propojí všechny vědecké objekty Biologického centra v areálu na Branišovské ulici a vnese do stávající přísně pravoúhlé architektury organické křivky evokující přírodu.

Dalším významným prvkem modernizace areálu bude nový hlavní vstup, nasměrovaný severně do Branišovské ulice. Veřejná plocha s tímto vstupem umožní důstojné propojení vědeckého areálu s kampusem Jihočeské univerzity, protože právě v těchto místech se kříží trasy univerzitních studentů přecházejících mezi jednotlivými budovami univerzity a zaměstnanců Biologického centra. 


Nový hlavní vstup do Biologického centra AV ČR z Branišovské ulice.

V areálu Na Sádkách se bude zvětšovat kapacita vědeckých pracovišť přístavbou budovy na místě současné recepce. Rovněž se má v zadní části areálu vystavět hala s experimentálními plochami pro výzkum půdy a vody.

Tato ideální vize přestavby areálu by si vyžádala více než 2 miliardy korun. V tuto chvíli ale má Biologické centrum přislíbených zatím jen 500 milionů korun, které má poskytnout Akademie věd ČR v průběhu následujících 10 let. V současné době se pracuje na projekční přípravě celého záměru, která si má vyžádat asi 37,7 milionů korun. Na tuto projekční přípravu přispěje Statutární město České Budějovice částkou 3 miliony korun a rovněž Jihočeský kraj poskytne dotaci ve výši 3 miliony korun.

První stavební práce začnou v druhé polovině roku 2020. Nejdůležitější je v první řadě technická infrastruktura, jejíž některé části jsou v současné době v havarijním stavu. V prvních letech se budou rekonstruovat areálové inženýrské sítě (páteřní rozvody kanalizace, vody, plynu a elektřiny), včetně nového energocentra, které bude zajišťovat provoz celého areálu. Následně se přebuduje stávající administrativní budova na vědecké pracoviště. „To obnáší vybudování kompletní instalace vzduchotechniky, chlazení a nového laboratorního vybavení. Cílem je mimo jiné i snížit energetickou náročnost budov,“ popisuje vedoucí provozu Karel Veselý.

Celá obnova areálů se bude uskutečňovat postupně tak, aby nenarušila vědeckou práci. Jako první se přestěhují administrativní pracovníci. Ti přejdou do volných místností, které uvolní Jihočeská univerzita, jež zde dosud je v nájmu.

 

     Tento projekt je spolufinancován Statutárním městem České Budějovice.

 

     Generální obnova areálů BC AV ČR, v. v. i., je podpořena z rozpočtu Jihočeského kraje.

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×