HR Excellence in Science
Datum: 15.03.2023

Akademické půlhodinky 16. cyklus

Pestrou směs zajímavých témat z nejrůznějších vědních oborů přináší šestnáctý přednáškový cyklus Akademické půlhodinky, který společně připravují Biologické centrum Akademie věd ČR a Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. V celkem sedmi přednáškách představují odborníci z obou institucí výsledky své výzkumné práce a další zajímavosti ze světa současné vědy.

Přednášky se konají každou středu v 16 hodin v Alšově jihočeské galerii - Wortnerově domě, U Černé věže 22 v Českých Budějovicích. Vstup je zdarma.

 

Program

15. 3. 2023 Martin Weis: Kněžský seminář a počátky filosofického a teologického studia v Českých Budějovicích
22. 3. 2023 Tomáš Korytář: Jak se tělo brání parazitům
29. 3. 2023 Kateřina Pražáková: Ivan IV. Hrozný. Vláda zbrocená krví
5. 4. 2023 Martin Volf: Jak rostliny volají o pomoc
12. 4. 2023 Dalibor Kučera: Slova, která nás odhalí? Psychologická analýza textu v 21. století
19. 4. 2023 Dana Elhotová: Mikrobiom, neviditelná a nepostradatelná součást sítě života 
26. 4. 2023 Jan Štefka: Příběhy černých pasažérů: globalizovaný svět a invazní druhy patogenů v Evropě

 

Anotace přednášek

15. 3. 2023 Martin Weis: Kněžský seminář a počátky filosofického a teologického studia v Českých Budějovicích

- bude doplněno

 


22. 3. 2023 Tomáš Korytář: Jak se tělo brání parazitům

Onemocnění způsobená krevními parazity si ročně vyžádají milionové ztráty na lidských životech. V rámci přednášky si na příkladech hlavních zástupců parazitů ukážeme, jaké techniky využívají k infekci svých hostitelů a jaké zbraně má imunitní systém pro jejich zničení. Vydáme se také na cestu časem do doby, kdy se určovala pravidla, a prozkoumáme, jakou roli v tomto odvěkém souboji sehrály medúzy.

 


29. 3. 2023  Kateřina Pražáková: Ivan IV. Hrozný. Vláda zbrocená krví

Seznámíme se s neobyčejným příběhem mladého cara, který se dokázal chopit moci navzdory všem intrikám vlivných příbuzných. Zpočátku se zdálo, že jeho vláda přinese potřebné reformy a prosperitu. Vinou postupující duševní nemoci však začaly být vládní experimenty tohoto panovníka stále děsivější a pobyt u dvora nabízel možnost závratného zbohatnutí stejně jako mučivé smrti. I přes různé neúspěchy vládl Ivan IV. Rusku přes 40 let a na další staletí ovlivnil tamní představu o tom, jaká je moc a úloha panovníka.

 


5. 4. 2023 Martin Volf: Jak rostliny volají o pomoc

Rostliny umí produkovat obrovské množství chemických látek, pomocí nichž se chrání před nepříznivými vlivy prostředí a před býložravým hmyzem. Produkci některých těchto látek umí rostliny navýšit podle aktuální potřeby, například právě v případě okusu býložravým hmyzem. V této přednášce představíme, jak takové látky ovlivňují hmyz a jak zároveň lákají i jeho přirozené nepřátele. Zaměříme se především na to, jak rostliny mohou přirozeným nepřátelům býložravého hmyzu poskytnout informace o pozici a druhové identitě jejich kořisti.

 


12. 4. 2023 Dalibor Kučera: Slova, která nás odhalí? Psychologická analýza textu v 21. století

Moderní technologie nám poskytují dosud nevídané možnosti, jak přistupovat ke zpracování textu a jeho psychologické interpretaci. Přes všechny úspěchy a pokrok, který psychologicko-lingvistická analýza komunikace v posledních letech zaznamenala, se stále musíme zamýšlet nad řadou důležitých otázek a problémů, které jsou spojené jak s jejími východisky, tak samotnou aplikací.  

Z jakých předpokladů moderní analýza textu vlastně vychází? Jaké jsou současné trendy v analýze textu a jaké souvislosti mohou ovlivnit její další vývoj? Jaká jsou rizika využívání AI a strojového učení při práci s textem v psychologii? Na tyto a další otázky se zaměříme v příspěvku věnovaném tématu psychologie užívání slov – Slova, která nás odhalí.

 


19. 4. 2023 Dana Elhotová: Mikrobiom, neviditelná a nepostradatelná součást sítě života 

Krátká návštěva do neviditelného světa mikroorganismů přiblíží, jak se nejmenší organismy vypořádávají se současnými změnami prostředí, jak mění životní strategie, jaké kompromisy volí, aby se udržely v síti života.  Položíme si samozřejmě také otázku, jak se tyto adaptace dotýkají každého z nás.

 


26. 4. 2023 Jan Štefka: Příběhy černých pasažérů: globalizovaný svět a invazní druhy patogenů v Evropě

Lidská společnost prošla během několika málo generací intenzivní globalizací, kdy s nárůstem pohybu lidí a zboží došlo k bezprecedentnímu pohybu dříve lokálně izolované biodiverzity. Na příkladech parazitů a patogenů vázaných na vodní a mokřadní ekosystémy si ukážeme, jak nechtěné introdukce zasahují do života evropské fauny. Řeč bude mimo jiné o tasemnicích a hlísticích u ryb, obřích motolicích, nebo o chytridiomykóze obojživelníků. 

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×