HR Excellence in Science
Datum: 18.10.2023

Akademické půlhodinky 17. cyklus

Pestrou směs zajímavých témat z nejrůznějších vědních oborů přináší sedmnáctý přednáškový cyklus Akademické půlhodinky, který společně připravují Biologické centrum Akademie věd ČR a Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. V celkem sedmi přednáškách představují odborníci z obou institucí výsledky své výzkumné práce a další zajímavosti ze světa současné vědy.

Přednášky se konají každou středu v 16 hodin v Alšově jihočeské galerii - Wortnerově domě, U Černé věže 22 v Českých Budějovicích. Vstup je zdarma.

 

Program

18. 10. 2023 Jan Mareš: Lék či jed? Toxiny sinic v ekosystému a v laboratoři
25. 10. 2023 Veronika Jílková: Vermikompostováním ke zdravé a úrodné půdě
1. 11. 2023 Dalibor Kučera: Jak nás vidí umělá inteligence?
8. 11. 2023 Natasha Rudenko - Lymská borelióza a klíšťata: v jižních Čechách jako doma…
15. 11. 2023 Petr Kolban - Historky z podsvětí aneb trestná činnost na jihu Čech
22. 11. 2023 Petr Doležal: Jak na zalesňování ploch po kůrovcové kalamitě?
29. 11. 2023 Jaroslav Šetek: Bude na zabezpečení důstojného stáří?

 

Anotace přednášek

18. 10. Jan Mareš: Lék či jed? Toxiny sinic v ekosystému a v laboratoři

Mrtví orli v amerických nádržích na pitnou vodu, invazní rostliny, kontaminace bromem, mořští zajíci a léky proti leukémii – co je všechny spojuje? Pojďte se se mnou vydat po stopách mikroskopického zabijáka orlů a zamyslet se nad tím, proč vlastně sinice rostou čím dál víc a jestli nás chtějí spíše zabít nebo vyléčit. 

 


 

25.10. Veronika Jílková: Vermikompostováním ke zdravé a úrodné půdě

Anotace: Půda je základním zdrojem obživy lidstva. Pro zachování kvalitní a zdravé půdy, která zajišťuje pravidelný přísun živin plodinám a díky dobré struktuře vhodně hospodaří s vodou, je však zásadní dostatečný obsah organické hmoty. Jednou z možností jak dodat půdě chybějící organickou hmotu a živiny je využití vermikompostovaného bioodpadu. Substrát vermikompostu vzniká zpracováním bioodpadu žížalami a jeho vedlejším produktem je žížalí čaj, tedy tekutý živný roztok. Vzniklé produkty mohou být následně využity jako hnojivo pro pěstování plodin na záhonech na zahrádkách, ale i v květnících na balkonech. V rámci studie občanské vědy jsme společně s obyvateli Českých Budějovic provedli pěstební květníkový pokus, během kterého jsme ověřili příznivý vliv substrátů vermikompostu na růst a plodnost rajčat a hrášku. V přednášce představíme výsledky této studie a mnohé výhody vermikompostování bioodpadu.

 


 

1.11. Dalibor Kučera: Jak nás vidí umělá inteligence?

V přednášce se dozvíte o novém psychologicko-informatickém výzkumu, který testoval analytické schopnosti známého chatbota ChatGPT. ChatGPT a další komunikační systémy založené na strojovém učení, nás fascinují svými schopnostmi a dá se předpokládat, že jejich příchod změní celou řadu oborů lidské činnosti. V této studii nás zajímalo, do jaké míry je nás ChatGPT schopný posoudit – tedy odhadnout osobnost autora textu, který je do aplikace vložený. Pro výzkum jsme použili soubor 620 textů od 155 různých pisatelů s cílem získat od ChatGPT odhad jejich pěti klíčových osobnostních charakteristik.

 


 

8.11. Natasha Rudenko - Lymská borelióza a klíšťata: v jižních Čechách jako doma…

Lymská borelióza (LB)  je nejčastější onemocnění přenášené klíšťaty v Evropě a po celém světě. K největším přírodním ohniskům klíšťových onemocnění v Evropě patří dlouhodobě i jižní Čechy. Lymská borelióza je infekční nemoc vyvolaná bakteriemi komplexu Borrelia burgdorferi. Ty mohou infikovat člověka i další hostitele a přetrvávat v něm delší dobu, popřípadě i celý život. Pochopení způsobu, jak se tato nemoc šíří, má zásadní význam pro provádění účinných kontrolních opatření. Znalost současné rozmanitosti a invazivnosti kmenů borelie může posloužit účinným programům prevence, protože může pomoci předpovídat možné klinické projevy onemocnění. Tyto údaje jsou nezbytné pro vývoj spolehlivých laboratorních a klinických testů na detekci patogenů, rovněž k vyvinutí lepších prostředků diagnostiky lymské nemoci.

 


 

15.11. Petr Kolban - Historky z podsvětí aneb trestná činnost na jihu Čech

Přednáška vtáhne posluchače do světa kriminality jak "mainstreamových" osob, tak i těch pohybujících se na okraji společnosti. Zaměří se také na řešení jednotlivých situací, ve kterých se může každý z posluchačů lusknutím prstů ocitnout, stejně jako se dotkne důvodů proč lidé trestnou činnost páchají. 

 


 

22.11. Petr Doležal: Jak na zalesňování ploch po kůrovcové kalamitě?

Pěstování nového lesa nám kromě sucha a vysokých teplot na odlesněných holinách mohou ztížit i hmyzí škůdci. Nezáleží na tom, zda jde o sazenici či stromek z přirozeného zmlazení. Klikoroh borový je polyfágním druhem, který za příhodných podmínek zahubí až 80 % stromků na dané lokalitě. Namísto insekticidů můžeme poškození snížit i tak jednoduchým způsobem, jako je ponechání březového zmlazení v okolí jehličnatých stromků...

 


 

29.11. Jaroslav Šetek: Bude na zabezpečení důstojného stáří?

Jak to bude se zajištěním stáří? Bude na něj? To vše se dozvíte na této Akademické půlhodince.

 

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×