HR Excellence in Science
Datum: 17.07.2013

Komplexní průzkum rybí obsádky nádrže Kamýk v roce 2012

Komplexní průzkum rybí obsádky nádrže Kamýk v roce 2012


Na konci srpna 2012 byl pracovníky Hydrobiologického ústavu uskutečněn monitoring rybí obsádky nádrže Kamýk. Nádrž Kamýk se nachází pod Orlickou přehradou a slouží jako vyrovnávací nádrž pro vodní elektrárnu Orlík, k výrobě elektrické energie, k udržování stálého průtoku ve Vltavě (spolu s ostatními nádržemi na toku), k odběru vody pro úpravu na pitnou vodu a dále pro rekreaci, plavbu a sportovní rybářství. Pro monitoring rybí obsádky bylo využito kombinace několika vzorkovacích metod podle metodiky schválené Ministerstvem životního prostředí ČR (Metodika pro odlov ryb ve stojatých vodách):

  • hydroakustický průzkum,
  • tenatní sítě,
  • elektrolov,
  • plůdkové zátahové sítě a traly

Vzorkování probíhalo ve dne i v noci na celém podélném profilu nádrže jak na volné vodě tak v příbřežních částech. Na nádrži Kamýk byl zaznamenán zjevný podélný gradient výskytu starších ryb než 0+, kdy se většina jedinců vyskytovala v hrázové a střední části nádrže. Naopak přítoková část byla skoro prázdná. Taková distribuce je v našich nádržích velmi neobvyklá (největší početnost bývá obvykle právě v přítokové části), ale velmi úzce souvisí s energetickým využitím výše položené nádrže Orlík. Voda přitékající do nádrže Kamýk je totiž v letním období studená (16 – 19°C) a málo okysličená (~ 2,5 mg.l-1 rozpuštěného kyslíku) a nádrž je vystavena dennímu kolísání vodní hladiny okolo 0,7 m. Za takových podmínek byla rybami preferována právě nejvzdálenější hrázová oblast, kde je vliv provozu vodní elektrárny přeci jen menší.


Dohromady bylo všemi odlovnými metodami zaznamenáno 14 druhů z 6 čeledí a 2 hybridi. Na volné vodě v rybím společenstvu dominovali ouklej obecná a kapr obecný, v biomase pak kapr a sumec velký. V příbřežních částech byli nejhojněji zastoupeni okoun a kapr a taktéž i v biomase. Výskyt ryb v příbřežních oblastech ovlivňoval spíše charakter pobřeží (tj. sklon dna, typ substrátu, přítomnost makrofyt) než vzdálenost od hráze, takže nejvíce ryb bylo uloveno v mělkých plážích často s přítomností vodních rostlin kdežto strmé kamenné břehy a umělý kamenný zához nebyly rybami příliš preferovány. Rybí obsádka nádrže Kamýk byla tvořena směsicí kaprovitých a okounovitých druhů, neobvyklé bylo vysoké zastoupení kapra, jak v početnosti, tak v biomase. Vysoký podíl kapra v rybí obsádce nádrže Kamýk lze tedy přičíst pravidelnému nasazování ze strany Českého rybářského svazu, který na nádrži hospodaří.


Významným negativním zjištěním byla také téměř úplná absence plůdku v nádrži. Na volné vodě nebyl zaznamenám jediný kus, v příbřežních částech byl uloven plůdek okouna a oukleje. Jejich výskyt byl však vázán na specifická stanoviště, často v nádrži ojedinělá.


Rybí obsádka nádrže Kamýk je v porovnání s ostatními přehradními nádržemi v ČR chudá a velmi závislá na rybářském hospodaření. Růst ryb je pomalejší a s výjimkou okouna je pravidelné rozmnožování a přežívání juvenilních ryb diskutabilní.


 

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×