HR Excellence in Science
Datum: 23.02.2022

Gender equality plan posiluje rozmanitost a toleranci v instituci

Na svém únorovém jednání schválila rada ředitele Biologického centra AV ČR Gender Equality Plan (GEP) neboli plán rovnosti pohlaví. Tento dokument definuje základní oblasti, cíle a akce na posílení rozmanitosti a tolerance v instituci, ať již jde o věk, kulturní či národnostní příslušnost, sexuální orientaci, náboženské vyznání, zdravotní znevýhodnění, mnohojazyčnost apod. Dokument byl schválen na následující tři roky.

Otázkou inkluzivní společnosti se zaobírají politici jak na evropské rovině, tak v České republice. Přímo téma rovnosti žen a mužů ve výzkumu a inovacích je prioritou Evropského výzkumného prostoru (EVP). Již v roce 2012 si Evropská komise stanovila tři cíle pro spolupráci mezi zeměmi EU a podporu institucionálních změn: rovnost žen a mužů ve vědecké kariéře, genderová vyváženost v rozhodování, integrace genderového rozměru do obsahu výzkumu a inovací. GEP se stává kritériem způsobilosti pro všechny výzkumné organizace v EU a přidružených zemí, které se chtějí účastnit programu Horizont Evropa.

Rovnost žen a mužů patří k základním hodnotám také České republiky vyjádřené i v Listině základních práv a svobod. Téma je zpracované ve Vládní strategii pro rovnost žen a mužů v České republice pro roky 2021–2030 a obsahuje celkem osm oblastí společenského života: práce a péče, rozhodování, bezpečí, zdraví, poznání, společnost, vnější vztahy a instituce.

Biologické centrum Akademie věd České republiky (BC) je jednou z největších vědecko-výzkumných institucí ekologicky orientovaného výzkumu v Evropě. Rovnost a férovost jsou jedněmi z jejich základních priorit. BC dodržuje zásady rovnosti dlouhodobě ve vazbě na zákoník práce ČR, Etický kodex AV ČR a Etický kodex BC. Jedná se o principy diverzity, inkluze a rovnosti. BC podporuje vzájemný respekt a uznání, možnost svobodné výměny názorů, myšlenek a zkušeností. V rámci běžného chodu instituce BC přistupuje rovně ke všem zaměstnancům v zohlednění všech rozmanitostí (sociálních, národnostních, etnických, genderových, sexuálních, náboženských, ekonomických, vzdělanostních, zdravotních nebo věkových). BC vytváří rovnocenné pracovní podmínky všem zaměstnancům od administrativních, technických, začínajících výzkumných pracovníků až po zkušené seniorní pracovníky. BC také podporuje sladění pracovního a osobního života svých zaměstnanců.

 

Stáhnout Gender Equality Plan na léta 2022 - 2024

 

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×