HR Excellence in Science
Datum: 28.08.2017

Vzpamatovala se populace candáta na Lipně?

Žádná česká nádrž se nemohla chlubit tak vysokou početností candáta jako Lipno. Každoročně se jich tu líhnou miliony, první rok však přežije jen necelých pět procent z nich. Ačkoli se tyto ztráty, kdy se malý plůdek stává kořistí dravých ryb, opakují každý rok, po roce 2005 plůdku výrazně ubylo a v kombinaci s rybářským přelovením se dostala populace candáta až na pokraj kolapsu. Stane se Lipno znovu rájem těchto dravců? To zjišťují odborníci z Biologického centra Akademie věd ČR, kteří ve spolupráci s Jihočeským územním svazem Českého rybářského svazu provádějí v posledním srpnovém týdnu komplexní průzkum rybí obsádky lipenské přehrady.

Ten bezprostředně navazuje na průzkum v minulém roce, který ukázal povzbudivé výsledky. Jednak se zvýšila potravní základna pro candáta, kterou tvoří kaprovité a okounovité ryby (včetně candáta), a jednak se oproti letům 2008-2012 pět až desetkrát zvětšilo množství plůdku candáta. „Máme k dispozici srovnávací údaje z let 2008-12, kdy byly celkové rybářské úlovky candáta jen zlomkem původního stavu a candát na Lipně rostl velmi pomalu. Analýza loňských údajů ukázala výrazné zlepšení rychlosti růstu,“ říká Jan Kubečka, ředitel Hydrobiologického ústavu Biologického centra AV ČR.

Ochránit dravé ryby v Lipně měl kromě vyhlášení rozsáhlých chráněných rybích oblastí a dalších opatření především zákaz lovu na nástražní rybku menší než 20 cm, platící od r. 2009. Od roku 2016 byl tento zákaz zmírněn na minimální délku nástražní rybky 15 cm a úlovky sportovních rybářů stouply. Cílem nynějšího průzkumu je rovněž prověřit, jak se zmírnění ochranných opatření projevilo a zda populace unese dlouhodobě zvýšený odlov. „Když zjistíme, že velkých candátů hodně ubylo, bude to jasným signálem, že odlov je příliš intenzivní,“ vysvětluje Jan Kubečka.

Dvacetičlenný tým odborníků prozkoumá celou plochu nádrže od přítoku až k hrázi za pomoci moderní techniky, vč. nejrůznějších lovných sítí, echolotů a sonarů. Zázemí jim poskytne poříční dozorství Povodí Vltavy v Hůrce u Černé v Pošumaví. Po důkladném zmapování a následných analýzách stavu populace candáta a jeho potravní základny budou navržena doporučení pro obhospodařování lipenské nádrže. Mezi ně patří např. úpravy pravidel rybolovu, návrhy vysazování ryb či výpočty očekávané produkce. Cílem je dosáhnout trvale udržitelného výnosu včetně trofejních úlovků a zároveň ekologicky vyváženého stavu v nádrži. 

Komplexní průzkum Lipna se ale zdaleka nesoustředí pouze na candáta. Vědci budou podle certifikovaných evropských norem analyzovat celkové složení rybí obsádky včetně potravní základny nedravých ryb a plůdkových společenstev. Výsledky analýz využijí i v rámci mezinárodního projektu ClimeFish, který přinese dlouhodobé předpovědi pro mořskou i sladkovodní produkci ryb v závislosti na změnách klimatu a dalších vlivech lidské činnosti. Zároveň navrhne doporučení, jak se připravit na změnu klimatu s co nejmenšími ekonomickými ztrátami a společenskými následky.

 

Průzkum lipenské nádrže byl podpořen z programu Podpora regionální spolupráce krajů a ústavů Akademie věd České republiky. Projekt ClimeFish získal finanční podporu z programu Evropské Unie pro výzkum a inovace (program H2020) na základě grantové dohody č. 677039.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×