HR Excellence in Science
Datum: 26.07.2018

Mick Jagger dnes slaví narozeniny, pojmenovali jsme po něm nový řád pošvatek

Legendární rockový zpěvák Mick Jagger dostává dnes ke svým 75. narozeninám dárek od vědců. Je jím nově objevený starobylý druh hmyzu, který nese zpěvákovo jméno. Právě dnes byl objeven zveřejněn ve vědeckém open access časopisu Journal PeerJ v článku ”Rolling Stoneflies (Insecta: Plecoptera) from Mid-Cretaceous Burmese amber“.

Tříčlenný mezinárodní tým entomologů z Čech, Německa a USA popsal celkem sedm starobylých druhů hmyzu, které byly po miliony let skryty v jantaru. Nově objevené druhy hmyzu dostaly názvy podle jmen všech – současných i bývalých - členů skupiny Rolling Stones.

Jedná se o dosud neznámé fosílie řádu pošvatek, které byly nalezené v takzvaném barmském jantaru, jehož stáří se odhaduje přibližně na 100 milionů let,“ říká entomolog a jeden z autorů objevu, Pavel Sroka z Biologického centra Akademie věd ČR. Díky tomu, že hmyz spočíval bezpečně zakonzervován v přírodní pryskyřici, bylo i přes obrovské stáří zkamenělin možné určit jeho znaky a příbuznost s dnešními skupinami hmyzu.

Pojmenování zkamenělin po slavné rockové skupině přitom není náhodné. „Pošvatky jsou jednou z nejstarších skupin vodního okřídleného hmyzu, larvy žijí pod kameny v potocích a jejich anglický název je "stoneflies". Spojení mimořádně starých zkamenělin těchto "stoneflies" a snad nejstarší dosud hrající rockové skupiny Rolling Stones se tak přímo nabízelo,“ vysvětluje Pavel Sroka.

 

Petroperla mickjaggeri a Lapisperla keithrichardsi

Petroperla mickjaggeri pojmenovaná po frontmanovi a zakladateli the Rolling Stones, Micku Jaggerovi.

 

Lapisperla keithrichardsi nese jméno Keitha Richardse, zakládajícího člena kapely. Podle časopisu Rolling Stone je čtvrtým nejlepším kytaristou všech dob.

Tyto dva druhy patří do zcela nové vývojové linie pošvatek a dá se říci, že z námi popsaných druhů jsou to ty nejvýznamnější. Rody Petroperla a Lapisperla jsou taky nové, obsahují odkazy na kameny "Stones" - petra a lapis jsou latinské výrazy pro kámen. Stejně tak nová čeleď - Petroperlidae.

 

 

Largusoperla charliewattsi byl pojmenováno po bubeníkovi Charlie Wattsovi. Pošvatky mají totiž charakteristický způsob komunikace. Speciálním útvarem na konci zadečku tlučou do podkladu a vibracemi lákají samičky. "Tento jedinec je samec s dobře viditelnou strukturou tohoto "bubnovacího" aparátu, proto jsme ho vybrali právě pro bubeníka," vysvětluje Pavel Sroka.

 

 

Electroneuria ronwoodi - jedná se o larvu (všichni ostatní jedinci jsou dospělci). Ron Wood se ke skupině přidal až v sedmdesátých letech a je tak "služebně nejmladší" stále hrající člen. Proto larva. Rod Electroneuria je taky nový, obsahuje odkaz na elektrickou kytaru a zároveň jantar (electrum je latinsky jantar).

 

Largusoperla micktaylori - druh je charakteristický třemi prstovitými výběžky v zadni části těla. Je to odkaz na kytarové umění Micka Taylora.

 

 

Largusoperla brianjonesi pojmenována podle kytaristy Briana Jonese, který kapelu Rolling Stones opustil v roce 1969, měsíc na to tragicky zemřel za neobjasněných okolností.

 

Largusoperla billwymani pojmenovaná podle kytaristy Billa Wymana, který hrál v Rolling Stones do roku 1993.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×