HR Excellence in Science
Datum: 03.10.2018

Seznamte se s Gaiou - unikátní Mikrárium na Biologickém centru

Světelná stěna s tisíci mikroskopických sklíček a reliéfem bohyně Gaii, poskládaným z desítek motýlů, brouků, kůstek, tasemnic, šupin, rostlin i rybiček. To je Mikrárium, nové unikátní dílo, v němž se spojuje příroda, věda a umění. Objekt pokrývající od podlahy až ke stropu stěnu širokou více než 4 metry byl ve středu 3. října nainstalován ve vstupní hale Biologického centra AV ČR na Branišovské ulici v Českých Budějovicích. Veřejnosti se slavnostně představí v pátek 5. 10. odpoledne při Noci vědců.

Inspiraci pro vznik Mikrária si přivezli českobudějovičtí vědci z univerzitního přírodovědného muzea v Londýně, kde jsou podobně vystaveny biologické vzorky na mikroskopických sklech. Pro českobudějovické Mikrárium shromáždili jihočeští biologové ze sbírek vědeckých ústavů Biologického centra přesně 2018 mikroskopických vzorků, celkovému objektu ale navíc chtěli dodat umělecký rozměr. Ten do díla vnesl jihočeský výtvarník a sochař Michal Trpák. „Přemýšlel jsem nad tím, jak Mikrárium udělat zajímavým a kreativním tak, aby to nebyla jen podsvícená světelná stěna. Napadlo mě vymodelovat Gaiu, bohyni Země, která by v sobě obsahovala různé živočichy a organismy, které jsme našli ve sbírkách Biologického centra. Byla to pro mě příjemná výzva,“ říká Michal Trpák.

Reliéf bohyně Gaii je v centru světelného obrazu a z obou stran jej obklopují skla s biologickými vzorky, která kdysi sloužila k vědeckému pozorování pod mikroskopem. Nejvíc vzorků tvoří hmyz a paraziti.  „Jsou tu blechy, mšice, klíšťata, tasemnice, motolice, ale i histologické řezy různých organismů, ryb, savců. Nejstarší vzorky jsou z padesátých let a pochází z celého světa, zejména z Evropy a z Kuby, ale i z dalších lokalit jako je Peru či Afganistan, kde naši kolegové sbírali materiál,“ vyjmenovává parazitolog Roman Kuchta, který koordinoval vznik Mikrária.

Mikrárium bude volně přístupné veřejnosti během otevíracích hodin recepce Biologického centra AV ČR, tj. ve všední dny od 8 do 17 hodin.

Výroba Mikrária byla financována z projektu „Začlenění Biologického centra AV ČR, v. v. i., do Evropského výzkumného prostoru“ CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_028/0006247. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×