HR Excellence in Science
Datum: 06.11.2018

V Poslanecké sněmovně byla zahájena fotografická výstava Biologického centra AV ČR

Biologická a ekologická témata výzkumu Akademie věd ČR představuje fotografická výstava, která byla dnes (v pondělí 5. listopadu) v 16 hodin zahájena při příležitosti Týdne vědy a techniky AV ČR v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Výstava s názvem „Quo vadis, Scientia? Věda pro společnost: vznik a vývoj rozmanitosti života na Zemi“ na 26 panelech ukazuje nejzajímavější výsledky a trendy výzkumu v biologických a ekologických oborech, včetně lidské medicíny. Výstavu připravilo Biologické centrum AV ČR ve spolupráci s Comenium, o.p.s.

Budeme se léčit pomocí střevních červů? Jak kůrovcová kalamita prospěla šumavským jezerům? Co dnes můžeme zjistit z analýzy metabolismu? A že zelené řasy prodlužují život včelám? To jsou příklady témat, jimž se jednotlivé výstavní panely věnují. Dalších pět důležitých témat přijedou do poslanecké sněmovny přednést vědci z Biologického centra AV ČR osobně i na diskusní seminář, který se uskuteční ve čtvrtek 8. listopadu od 13 do 16 hodin v zasedací místnosti 106, v 1. patře PSP ČR. Vědci v přednáškách poukáží na současné environmentální výzvy a problémy v České republice a navrhnou způsoby, jak je lze na základě aktuálních vědeckých poznatků řešit.

 

Program:   

1. Představení Biologického centra AV ČR (prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc., Hon. D.Sc.)

2. Základní výzkum klíšťat - nezbytná zpravodajská služba v boji s nebezpečným nepřítelem. (RNDr. Petr Kopáček, CSc.)

3. Jaký je ekologický stav českých nádrží a jezer, jak jsou na tom jejich rybí obsádky a co přinesou změny klimatu? (prof. RNDr. Jan Kubečka, CSc.)

4. Rekonstrukce půdy potrvá dekády, aneb význam půdy a vody v krajině. Představení výzk. infrastruktury SoWa. (prof. Ing. Mgr. Jan Frouz, CSc.)

5. Himbajs, plantážníci! Nejen kvůli změnám klimatu je nejvyšší čas na racionalizaci českého lesnictví. (Mgr. Lukáš Čížek, PhD.)

6. Závěrečná diskuse (prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc., Hon. D.Sc.)

Na seminář se lze on-line registrovat na odkazu:
http://www.tydenvedy.cz/program/akce?id=1832&a=ekologie-a-zmena-klimatu-predstaveni-vysledku-biologickeho-centra-av-cr

 

Výstava v poslanecké sněmovně potrvá do 9. listopadu 2018 a prohlédnout si ji můžete i na webových stránkách Biologického centra zde.

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice
Datová schránka: r84nds8

 

+420 387 775 111 (ústředna)
+420 387 775 051 (sekretariát)
+420 778 468 552 (pro média)

NAJÍT PRACOVNÍKA

Biologické centrum Google mapa

Přihlášení do intranetu

Pro přihlášení do intranetu zadejte Vaše přihlašovací údaje

×